- Over ons
- Winkels
- Configurator
- Inspiratie ontvangen
- Boxsprings
- Matrassen
- Blogs
- Moodboards
- Reviews
- Maatwerk en keurmerken
Ben je ’s nachts wel eens wakker geworden en kon je even niet praten en bewegen? Dan is de kans groot dat je last had van slaapverlamming. Gelukkig klinkt dit erger dan het in werkelijkheid is. Wat is dit fenomeen dan precies en wat kun je er aan doen?
Slaapverlamming is een slaapstoornis, of beter gezegd een slaap-waakstoornis die ontstaat wanneer je in de REM-slaap gaat of er net uit komt. Je lichaam slaapt, maar je hoofd (nog) niet. Je bent als het ware even bij bewustzijn tijdens de REM-slaap.
Onze slaap verloopt in meerdere fases en over het algemeen gebeuren er tijdens deze slaapfases geen gekke dingen, afgezien van een mogelijke slaapverlamming in de REM-fase. Het is ook mogelijk dat je tijdens de slaapverlamming nare dingen ziet en hoort. Je hallucineert en ziet bijvoorbeeld iemand in de deuropening staan of hoort stemmen en voetstappen. Gelukkig duurt dat nooit langer dan een paar minuten en kan het totaal geen kwaad, al is het natuurlijk niet prettig om mee te maken.
Slaapverlamming komt vaak voor bij mensen die al een onderliggend slaapprobleem hebben zoals slaapapneu en onrustige benen in bed. Mensen die last hebben van stress, angst en paniekaanvallen kunnen er ook regelmatig mee te kampen hebben. Daarnaast is een onregelmatig slaappatroon niet gunstig en maken middelen zoals koffie, thee en alcohol de kans op slaapverlamming zeker groter.
Om slaapverlamming te voorkomen is het dus zaak om bepaalde dingen te doen (of juist te laten) en eventuele onderliggende problemen aan te pakken.
Zo is het om te beginnen heel goed om een vast slaappatroon te ontwikkelen en elke dag rond dezelfde tijd te gaan slapen en op te staan. Wanneer je dit een tijdje volhoudt, merk je dat je sneller in- en beter doorslaapt.
Houd bij voorkeur ook dezelfde rituelen aan voordat je gaat slapen. Ga bijvoorbeeld elke dag voor het slapengaan even in bad, lees een boek of doe aan yoga. Het is belangrijk om niet intensief te sporten vlak voor het slapengaan, dit om te voorkomen dat je lang wakker ligt.
Ook is het slim om vlak voor het slapengaan geen cafeïne/theïne of (veel) alcohol te drinken. Door het teveel aan cafeïne en alcohol verloopt de slaap minder goed, waardoor de kans op snurken en slaapverlamming groter is. Wist je dat dit ook voor rugslapers geldt? Probeer daarom een andere slaaphouding aan te nemen als jij bij deze groep mensen hoort.
Heb je last van een slaapstoornis zoals slaapapneu (adempauzes tijdens de slaap)? Laat dan een speciaal nachtbitje of een slaapmasker aanmeten. Je ervaart snel een betere nachtrust en verkleint daarmee de kans op slaapverlamming.
Een betere nachtrust ervaar je ook wanneer je overdag voldoende beweegt en in de avond zorgt voor ontspanning. Hierdoor verminder je stress en daarmee ook eventuele angsten en paniekaanvallen, met als gevolg een veel fijnere slaap.
Naast het toepassen van de genoemde tips kun je tevens jouw bed eens onder de loep te nemen. Zijn de matrassen en toppers nog goed of moet je op zoek naar nieuwe exemplaren? De adviseurs in de beddenspeciaalzaak kunnen je met hun expertise helpen bij deze zoektocht. Loop gerust eens binnen of maak van tevoren een afspraak.
Terug naar nieuwsoverzicht