menu
CONTACTGEGEVENS
Hml Bedding

E-mail: info@hmlbedding.nl
KVK: 17150997
BTW: NL818345548B01

Kantoor-/magazijnadres

​Van Leeuwenhoekweg 9
5482 TK Schijndel

Alleen op afspraak

Onrustige benen in bed

Stel je bed samen

Onrustige benen in bed, je hebt er vast wel eens van gehoord. Dit verschijnsel wordt vaak omschreven als het ‘Restless Legs Syndroom’, afgekort RLS. Onrustige benen in bed zorgen ervoor dat je nachtrust wordt verstoord, wat erg vervelend is. Volgens het NVN (Nierpatiënten Vereniging) heeft 1 op de 20 mensen hier last van. Een goede reden om dit probleem eens te beschrijven! Wat is de oorzaak en hoe kun je het voorkomen of behandelen?

Wat zijn onrustige benen in bed?


Als je last hebt van onrustige benen in bed, heb je constant de neiging om je benen te bewegen. Vooral tijdens de avond en nacht (de ‘rustperioden’) ervaar je een rusteloos, jeukend gevoel in je benen. Als je beweegt, nemen de klachten even af, maar zodra je zit of ligt komt het rusteloze gevoel weer terug. Je kunt je voorstellen dat dit je nachtrust ernstig kan verstoren.

Wat is de oorzaak?


De exacte oorzaak van RLS is niet bekend. Waarschijnlijk zit de oorzaak in de hersenen en is het dopamine-gerelateerd. Dopamine is een boodschapper in de hersenen die zorgt voor een goede communicatie tussen de zenuwen onderling. Als deze boodschapper niet goed meer werkt kan dit allerlei klachten veroorzaken, zoals onrustige benen in bed.

Ook kunnen bepaalde onderliggende ziekten of aandoeningen RLS veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn nierziekte, de ziekte van Parkinson, diabetes, reuma en schildklierproblemen. Door een ijzer-/vitaminetekort, medicijnen of zwangerschap kan het syndroom verergeren. Als er geen onderliggende oorzaak voor RLS is, maar je wel ernstige klachten hebt, kan de huisarts medicijnen voorschrijven.

Tips bij onrustige benen in bed


Onrustige benen in bed zijn te voorkomen of te verminderen door bepaalde dingen te doen, of juist te laten. We zetten een aantal tips voor je op een rij.

Goede nachtrust

Een goede nachtrust is erg belangrijk! Houd rekening met een aantal zaken om ervoor te zorgen dat je lekker slaapt:

 • Zorg voor een goed bed met een ondersteunend matras en eventueel een matras topper.
 • Vermijd teveel beweging vlak voordat je naar bed gaat. Probeer juist lekker te ontspannen met bijvoorbeeld een goed boek.
 • Kijk liever geen tv op je slaapkamer en laat je smartphone liggen. Het felle licht verstoort de aanmaak van het slaapstofje melatonine.
 • Eet en drink niet teveel, zodat je ’s nachts niet vaak je bed uit hoeft om naar het toilet te gaan.
 • Zorg voor een vast slaapritme, ga steeds rond dezelfde tijd naar bed en sta ook rond dezelfde tijd op.
 • Laat geen spullen rondslingeren in de slaapkamer, maar ruim alles netjes op. Een opgeruimde kamer draagt bij aan een betere nachtrust.

Gezond leven

Vanzelfsprekend is gezond leven ook essentieel voor een goede nachtrust en daarmee ook voor het voorkomen van onrustige benen in bed.

 • Eet gezond en gevarieerd.
 • Drink geen cafeïne houdende dranken of (teveel) alcohol vlak voordat je gaat slapen.
 • Probeer te stoppen met roken.
 • Zorg voor genoeg beweging overdag. Doe dit niet te intensief, want dit kan de RLS-klachten juist verergeren.
 • Gebruik vitaminesupplementen zoals magnesium, calcium en ijzer. Het advies is om dit wel in overleg met een deskundige te doen, omdat bij verkeerd gebruik de klachten juist kunnen toenemen.

Overige tips

Naast de hierboven genoemde tips om onrustige benen in bed te voorkomen of te verminderen, zijn er nog andere dingen die kunnen werken. Zo kun je een paar stukken zeep in bed leggen, zonder verpakking op het matras en onder het laken. Daarnaast zouden acupunctuur, massage, podotherapie en yoga de klachten ook kunnen verminderen. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat dit daadwerkelijk helpt bij onrustige benen in bed, maar baadt het niet dan schaadt het niet.

Terug naar nieuwsoverzicht