- Over ons
- Winkels
- Configurator
- Inspiratie ontvangen
- Boxsprings
- Matrassen
- Blogs
- Moodboards
- Reviews
- Maatwerk en keurmerken
Eind deze maand is het weer zover, de klok gaat een uur terug en daarmee gaat de wintertijd in. Het eerste waar we dan aan denken is het extra uurtje slaap. Heel fijn natuurlijk, maar de tijdsverandering kan ook invloed hebben op je nachtrust. Hoe dit zit, leggen we haarfijn uit.
Wist je dat de wintertijd onze ‘normale’ tijd is? De zomertijd werd pas ingevoerd in de jaren ’70 met als voornaamste reden het besparen van energie. Wanneer de wijzers van de klok in de zomer een uur vooruit werden gezet, hoefden de lampen niet snel aan en bleef men langer buiten, omdat het langer licht was. Er werd dan ook weinig gebruik gemaakt van de elektrische apparaten in huis met als gewenst gevolg minder energieverbruik.
Het ingaan van de wintertijd brengt ondanks het extra uurtje slaap helaas ook een aantal nadelen met zich mee. We benoemen de meest voorkomende.
Het grootste nadeel van het ingaan van de wintertijd is een verstoorde nachtrust. Het wordt een uur eerder donker, waardoor je last krijgt van je interne klok, je slaap-/waakritme verandert. Doordat het in de ochtend bij het opstaan en ook vroeg in de avond donker is, ben je vaak overdag vermoeid en kun je ’s avonds de slaap niet vatten. Je kunt dan weliswaar een uur langer slapen, maar je lichaam moet daar nog wel even aan wennen.
In de winterperiode is er minder daglicht en dit zorgt ervoor dat veel mensen vermoeid raken en zich somber voelen. Door het gebrek aan voldoende daglicht maakt het lichaam namelijk te weinig vitamine D aan, met als mogelijk gevolg dat je mentale klachten krijgt. Sommige mensen kampen zelfs met een seizoensgebonden depressie.
Door het gebrek aan voldoende daglicht kan tevens je eetpatroon verstoord raken. Je hebt tijdens de winterdagen vaak meer zin in suikers en voedsel met veel koolhydraten, waardoor je niet alleen zwaarder wordt, maar overdag ook snel(ler) vermoeid raakt. En je raad het al: dan heb je ’s avonds meer moeite om in slaap te vallen.
Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om beter te kunnen slapen en je fijner te voelen in de winter. Veel tips helpen overigens ook bij niet-seizoensgebonden slaapproblemen.
Probeer vanaf een paar dagen voordat de wintertijd ingaat, elke dag steeds iets later naar bed te gaan. Door deze bedtijdverschuiving went je lichaam sneller aan het nieuwe ritme. Een goede voorbereiding is het halve werk!
Zoals we inmiddels weten, zorgt voldoende daglicht voor de aanmaak van de nodige vitamine D en daarmee voor een fijner gevoel en een betere nachtrust. Het is dus belangrijk om er in de winter voor te zorgen dat je lichaam genoeg van deze vitamine aanmaakt. Een half uur per dag naar buiten gaan doet vaak al wonderen! Lukt dit niet altijd, dan is het raadzaam om extra vitamine D in te nemen in de vorm van bijvoorbeeld vette vis, vlees, eieren en/of supplementen.
Bewegen is goed voor de mens. Je voelt je er niet alleen fitter door, maar het heeft ook een positief effect op je nachtrust en humeur. Beweeg bij voorkeur overdag of vroeg in de avond, maar sport vlak voor het slapengaan liever niet te intensief.
In tegenstelling tot intensief sporten vlak voor het slapengaan, is ontspannen juist wel goed. Lees rustig een boek, neem een warm bad of mediteer even en je merkt dat je sneller in slaap valt en beter doorslaapt. Wanneer je dit ook nog eens elke avond herhaalt, wennen je hersenen eraan dat je na dat ontspanningsmomentje gaat slapen. Een dergelijke routine zorgt voor de nodige aanmaak van melatonine, het slaaphormoon dat helpt om sneller in slaap te vallen.
Juist in de winter is een goed bed essentieel. Je brengt in dit jaargetijde vaak veel tijd door onder de warme dekens dus het is belangrijk dat je een fijn bed hebt.
Samen met de adviseurs bij onze verkooppunten dragen wij graag bij aan jouw goede nachtrust, welk jaargetijde het ook is. Maak online een afspraak of loop gerust eens binnen bij een beddenspeciaalzaak bij jou in de buurt.