menu
CONTACTGEGEVENS
Hml Bedding

E-mail: info@hmlbedding.nl
KVK: 17150997
BTW: NL818345548B01

Kantoor-/magazijnadres

​Van Leeuwenhoekweg 9
5482 TK Schijndel

Alleen op afspraak

Ontspanningsoefeningen voor het slapen

Stel je bed samen

Ontspanningsoefeningen voor het slapen helpen je om sneller in slaap te vallen en de kwaliteit van je slaap te verbeteren. Ben jij een slechte slaper en snak je naar een betere nachtrust? Wij hebben een paar fijne tips om je slaapprobleem aan te pakken.

Oorzaken slechte nachtrust


Om je slaapprobleem aan te pakken, wil je natuurlijk eerst weten waaróm je zo slecht slaapt. Er zijn diverse redenen te noemen voor een slechte nachtrust, maar een hele grote factor is stress. Piekeren en onrust zorgen voor spanning in je lichaam en hoofd, waardoor het langer duurt voordat je in slaap valt en je minder goed doorslaapt. Je ligt lang wakker en krijgt daardoor nóg meer stress met als gevolg een beroerde, slapeloze nacht.

Voorbeelden van ontspanningsoefeningen


Gelukkig kun je met ontspanningsoefeningen je stressniveau omlaag brengen en daarmee je slaapniveau omhoog. Ontspanningsoefeningen zorgen ervoor dat je lijf en hoofd tot rust komen en dat is uitermate belangrijk voor een goede nachtrust.

Ademhalingsoefening

Er zijn diverse oefeningen die ervoor zorgen dat je ontspant bij angst en stress. Zo is een ademhalingsoefening heel effectief en nietmoeilijk om toe te passen.

Het enige wat je hoeft te doen is je ogen te sluiten en je handen op je buik te leggen om je ademhaling te volgen. Je ademt vier seconden rustig in door je neus, houdt je adem een seconde vast en blaast vervolgens acht seconden uit via je mond. Herhaal dit een aantal keer en dan merk je al snel dat je kalm wordt, omdat je gedachten bij je rustige ademhaling zijn.

Focus op spieren

Een andere effectieve manier om tot rust te komen is het focussen op je spieren. Je spant hierbij eerst je rechterbeen door het naar voren te strekken. Hou dit vijf seconden vast en ontspan het been daarna weer. Herhaal dit twee keer, waarna je hetzelfde doet met je andere been. Daarna zijn je beide armen aan de beurt. Span deze een voor een aan door een vuist te maken en ze naast je uit te strekken, vijf tellen gespannen te houden en weer los te laten. Twee keer herhalen is ook bij deze spiergroep het advies. Op deze manier word je rustig en val je sneller in slaap.

Yoga

Met yoga kun je zowel je spieren als je geest tot rust brengen. Een specifieke, populaire vorm om je nachtrust te verbeteren is Yoga Nidra, waarbij je bewustzijn tussen waken en slapen is. Tijdens zo’n sessie leidt een fijne stem je door verschillende fasen, waarna je helemaal ontspannen bent. Op internet worden veel Yoga Nidra sessies aangeboden dus ga gerust eens op zoek.

Schaapjes tellen

Een andere, minder effectieve manier om sneller in slaap te vallen is de techniek van schaapjes tellen. Begin bijvoorbeeld bij 500 schaapjes en tel terug tot 0. Met een beetje mazzel ben je in dromenland voordat je de 0 hebt bereikt. Helaas blijkt deze techniek in praktijk niet altijd effectief te zijn. Met schaapjes tellen is je brein namelijk bezig met het verwerken van informatie en je wil juist dat je (brein) tot rust komt als je gaat slapen.

Meer tips en advies


Helpen de hierboven genoemde ontspanningsoefeningen jou niet om sneller in slaap te vallen en de kwaliteit van je nachtrust te verbeteren? Lees dan eens onze andere blog voor meer tips of laat je adviseren bij een van onze verkooppunten.

Terug naar nieuwsoverzicht