- Over ons
- Winkels
- Configurator
- Inspiratie ontvangen
- Boxsprings
- Matrassen
- Blogs
- Moodboards
- Reviews
- Maatwerk en keurmerken
Veel mensen kampen met slaapproblemen welke kunnen leiden tot vervelende klachten. Heb jij ook slaapproblemen en ben je op zoek naar slaapproblemen tips voor een betere nachtrust? Lees dan snel verder!
Als je te weinig slaapt, herstellen je lichaam en geest onvoldoende, waardoor je klachten kunt krijgen zoals intense vermoeidheid, humeurigheid, verminderde concentratie en lage weerstand. Ook kan je reactiesnelheid afnemen en werkt je geheugen minder goed. Op den duur kunnen zelfs grotere gezondheidsproblemen ontstaan. De stofwisseling verloopt minder goed en er is een grotere kans op maag- of darmklachten, hart- en vaatziekten en diabetes. Chronisch slaapgebrek kan tevens leiden tot depressiviteit en geheugenklachten. Genoeg redenen dus om de slaapproblemen aan te pakken met onderstaande tips.
Moeilijk in slaap komen (slapeloosheid) is een van de meest voorkomende slaapproblemen. Je ligt lang wakker en/of je wordt veel te vroeg wakker en kunt niet meer inslapen. De brandende vraag is dan: wat kun je er aan doen? Hier volgen een aantal tips.
Zorg dat je het laatste uur of half uur voor je naar bed gaat geen inspannende of emotioneel inspannende dingen doet. Luister naar wat rustgevende muziek of lees in een mooi boek. Hoewel voldoende lichamelijke inspanning overdag ertoe kan leiden dat je beter slaapt, kun je beter niet meer intensief sporten tot twee à drie uur voor je gaat slapen. Ook activiteiten die veel geestelijke inspanning vragen, kun je het beste zoveel mogelijk vermijden. Vermijd daarnaast het gebruik van stimulerende middelen, zoals koffie, (zwarte) thee, cola en tabak vlak voor het slapen gaan.
Houd vaste tijden voor het slapengaan en het opstaan aan, bij voorkeur ook in het weekend. Bedenk hoe laat je ’s morgens op moet staan, tel ruim acht uur terug en zorg dat je op die tijd ook echt in bed ligt. Denk eraan dat de meeste mensen ongeveer vijftien minuten nodig hebben om in slaap te vallen, neem die tijd ook mee in de berekening. Wanneer je jezelf een goed slaapritme wilt aanleren, is het verstandig om je gedurende minimaal twee weken stipt te houden aan de door jou gekozen slaap- en wektijden. Nog beter is het om dit ritme dertig dagen vol te houden. Een vast slaapritme kan echt wonderen doen!
Wanneer je ’s morgens om zes uur op moet staan, ga dan niet pas tegen twaalf uur ’s nachts naar bed. Op die manier kun je een slaaptekort opbouwen dat op de lange termijn voor een slaapprobleem kan zorgen. Jouw lichaam en geest hebben bovendien even de tijd nodig om in slaap te vallen. Wanneer je deze tijd niet neemt kan dit voor extra spanning zorgen, waardoor je minder gemakkelijk in slaap valt. Zorg voor een relaxt avondritueel dat jou voldoende ruimte biedt om het aantal uren te slapen dat je nodig hebt.
Niet iedereen heeft dezelfde hoeveelheid slaap nodig. Het kan zijn dat jouw slaapbehoefte minder is dan je misschien denkt. Slaap zoveel als nodig is om jou de volgende dag uitgerust en fris te voelen. Lig je vaak wakker in bed? Probeer dan eens wat minder te slapen. Wanneer je overdag geen problemen ondervindt van het feit dat je minder tijd in bed doorbrengt, heb je de voor jou geldende slaaptijd gevonden. Vind je het moeilijk om de voor jou ideale slaaptijd te vinden? Dan kan het nuttig en leerzaam zijn om een tijdje op te schrijven hoe laat je gaat slapen, hoe lang je wakker ligt, hoe laat je opstaat en hoe uitgerust je je de volgende morgen voelt. Wellicht kun je hierin een patroon ontdekken dat je inzicht geeft in jouw ideale hoeveelheid slaap.
Wanneer je problemen hebt met slapen, kun je beter geen middagdutje doen of ’s avonds op de bank in slaap vallen. Powernaps en siësta’s maken je vaak alleen maar vermoeider, omdat je niet goed en/of lang genoeg in een diepe slaap komt om echt te herstellen. Ook verstoren deze slaapjes tussendoor het slaap- waakritme. In landen waar een siësta normaal is, zal dit waarschijnlijk anders liggen. Hier hoort het ‘s middags slapen bij het normale slaap- waakritme of slaappatroon.
Misschien vind je het prettig om wat te lezen voor je gaat slapen, wandel je even met de hond buiten, of drink je een glas warme melk. Houd deze routine dan iedere avond aan, je geest gaat zo wennen aan het feit dat dit betekent dat er zo dadelijk geslapen gaat worden. Daardoor kan je geest makkelijker de dag loslaten. Daarnaast gaat ook jouw lichaam zich op deze manier klaarmaken om te gaan slapen en het slaaphormoon melatonine aan te maken. Melatonine zorgt ervoor dat je slaperig wordt en gemakkelijker in slaap valt. Het hormoon wordt door verschillende factoren aangemaakt, zoals een vermindering van daglicht, maar ook bijvoorbeeld voeding kan van invloed zijn op de aanmaak van melatonine. Zo zit er van nature melatonine in bananen, tomaten, kersen en kiwi’s.
Een schemerige kamer is beter om je voor te bereiden op de nacht, je lichaam begint dan met het aanmaken van het slaaphormoon melatonine. Niet alleen (felle) verlichting in je woning, ook het licht van bijvoorbeeld je laptop, telefoon of televisie verstoort de aanmaak van melatonine en zorgt er op die manier voor dat je minder gemakkelijk in slaap komt. Door jezelf ‘s avonds veel bloot te stellen aan dit licht, ‘fop’ je je lichaam als het ware, door het te laten ‘denken’ dat het blootgesteld wordt aan daglicht. Door de verlichting te dimmen en zo min mogelijk gebruik te maken van beeldschermen, wordt de aanmaak van melatonine zoveel mogelijk bevorderd.
Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over slaapproblemen en hoe je ze kunt oplossen? Stel ze gerust bij een van onze verkooppunten. De adviseurs kunnen je voorzien van handige tips en wellicht kan een nieuw matras of nieuwe matras topper ook bijdragen aan een betere nachtrust.