menu
CONTACTGEGEVENS
Hml Bedding

E-mail: info@hmlbedding.nl
KVK: 17150997
BTW: NL818345548B01

Kantoor-/magazijnadres

​Van Leeuwenhoekweg 9
5482 TK Schijndel

Alleen op afspraak

Slapen

Een derde van je leven


Een goede nachtrust is essentieel voor jouw functioneren gedurende de dag. Ieder mens slaapt ongeveer een derde van zijn leven, dus je zult veel tijd doorbrengen in je bed. Een matras gaat over het algemeen tien jaar mee en de meeste goede matrassen zijn niet goedkoop. Het is daarom aan te raden jezelf goed te laten informeren voor je een nieuwe matras gaat kopen. Onze verkooppunten hebben naast een brede collectie ook allemaal reeds lang ervaring in de slaapbranche. Hierdoor is de kans dat je een verkeerde aankoop doet een stuk kleiner. Een matras moet namelijk niet alleen van goede kwaliteit zijn, maar ook passen bij jou als persoon, compleet met jouw voorkeuren en slaapeigenschappen.

Bij Hml Bedding hopen we dat je heerlijk zult slapen op je nieuwe boxspring. Om je daarbij extra te helpen, vertellen we je op deze pagina graag meer over slapen in het algemeen. Onderaan deze pagina vind je bovendien enkele tips om (nog) meer van jouw nachtrust te kunnen genieten.

Hoe verloopt onze slaap?


Onze slaap verloopt niet ‘lineair’: periodes van diepe slaap wisselen af met periodes van lichte slaap en gedurende de nacht kun je (bewust of onbewust) zelfs één of meerdere keren wakker worden.

Je kunt weken overleven zonder eten, maar je kunt slechts 11 dagen leven zonder slaap

Slaapritmes


Iedereen heeft min of meer hetzelfde slaapritme. Onze slaap bestaat uit twee delen, te weten:

- NREM (non-rem)-slaap
- REM-slaap

REM-slaap staat voor Rapid Eye Movement-slaap. Rapid Eye Movement betekent letterlijk ‘snelle oogbewegingen’. Tijdens deze fase maak je dus snelle oogbewegingen in je slaap. De NREM is de Non Rapid Eye Movement slaap. De NREM-slaap beslaat het grootste deel van de tijd die we slapen. Ongeveer 75 tot 80% van de tijd die wij slapen bevinden wij ons in de NREM-fase. Als we slapen wisselen NREM-slaap en REM-slaap elkaar af. We beginnen met de NREM-slaap en daarna volgt de REM-slaap.

NREM-slaap


De NREM-slaap is verdeeld in vier fases. De eerste fase van de NREM-slaap is de lichte slaap. Gedurende deze fase zijn we half wakker en half in slaap. In deze fase kun je merken dat je zo nu en dan onwillekeurig beweegt en kun je gemakkelijk ontwaken. Na ongeveer tien minuten van lichte slaap komen we in de volgende fase, de echte slaap. Dit deel van de slaap duurt meestal twintig minuten. Gedurende deze fase gaat het ritme van onze hartslag en onze ademhaling omlaag. Daarna komen we in de derde fase van de NRE- slaap. Onze hersenen beginnen de zogenaamde Delta-golven te produceren (volgens sommige wetenschappers verbonden met de herstelstadia van de slaap). Onze hartslag en ademhaling bereiken nu hun langzaamste ritme. De vierde fase van de NREM-slaap wordt gekenmerkt door ritmische ademhalingen en kleine spierbewegingen. Wanneer we in deze fase ontwaken, voelen we ons slaperig en slap en weten we een paar minuten niet waar we zijn. Dit is de periode van de slaap waarin sommige kinderen in bed plassen of gaan slaapwandelen.

Slapen is reizen naar de wereld van je dromen

REM-slaap


Na de NREM-slaap komen we in het stadium van de REM-slaap. Normaal gesproken begint deze fase ergens tussen de 70 en 90 minuten nadat we in slaap gevallen zijn. Alhoewel we niet bij bewustzijn zijn gedurende de REM-slaapfase is ons brein zeer actief. Vaak nog actiever dan wanneer we wakker zijn. Onze gesloten ogen schieten heen en weer. Daar komt ook de naam van deze fase, Rapid Eye Movement, vandaan. Onze ademhaling versnelt en onze bloeddruk neemt weer toe. Maar verder zijn we als verlamd en bewegen we ons niet. Dit is de fase van onze slaap waarin we dromen.

Slaapcyclus


Nadat de REM-slaap is afgelopen, begint de NREM-slaap weer en herhaalt de cyclus zich. Gemiddeld hebben we drie tot vijf periodes van REM-slaap gedurende de nacht. De NREM en REM wisselen elkaar af in een cyclus van ongeveer 90 tot 110 minuten. De verhoudingen tussen NREM- en REM-slaap worden echter in de loop van de nacht anders. Per cyclus krijgt de REM-slaap een steeds groter wordende rol en dus dromen wij meer aan het einde van onze slaap dan in het begin.

Dromen


Tijdens de REM-slaap dromen we het meest. Iedereen die slaap, droomt, ook al weten we niet altijd dat we gedroomd hebben. Sommige mensen herinneren zich hun dromen, anderen niet. Of je je droom nu herinnert of niet, we dromen heel veel en hebben ongeveer vijf tot zeven dromen per nacht. Dromen hebben niet allemaal dezelfde lengte. Sommige dromen duren maar vijf minuten, terwijl andere waarschijnlijk wel twintig minuten of langer kunnen duren.

Doe je geen oog dicht, dan heb je geen slaap en veel zicht

Slaaptekort en de gevolgen


Als iemand te weinig slaapt, dan herstelt die persoon lichamelijk en geestelijk onvoldoende. Slaapgebrek leidt tot intense vermoeidheid, humeurigheid, verminderde concentratie en lage weerstand, omdat het immuunsysteem verstoord raakt. Ook de reactiesnelheid van iemand met slaapgebrek neemt af en het geheugen werkt minder goed.

Op den duur kunnen grotere gezondheidsproblemen ontstaan. De stofwisseling verloopt minder goed en er is een grotere kans op maag- of darmklachten, hart- en vaatziekten en diabetes. Chronisch slaapgebrek kan tevens leiden tot depressiviteit en geheugenklachten.

Mensen die slecht slapen hebben soms last van een specifieke slaapstoornis. Maar slapeloosheid kan ook het gevolg zijn van andere factoren. Hieronder geven wij je graag een paar tips om (nog) beter te kunnen slapen. Heb je hier vragen over? Stel ze bij één van onze verkooppunten.

 • 1

  Ga op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden op

  Houd deze tijden bij voorkeur ook in het weekend aan. Bedenk hoe laat je ’s morgens op moet staan, tel dan ruim acht uur terug en zorg dat je op die tijd ook echt in bed ligt. Denk eraan dat de meeste mensen ongeveer vijftien minuten nodig hebben om in slaap te vallen, neem die tijd dus mee in de berekening. Wanneer je jezelf een goed slaapritme wilt aanleren, is het goed om je gedurende minimaal twee weken stipt te houden aan de door jou gekozen slaap- en wektijden. Nog beter is het om dit ritme dertig dagen vol te houden. Een vast slaapritme kan echt wonderen voor je doen!

 • 2

  Zorg dat je voldoende tijd neemt om te slapen

  Wanneer je ’s morgens om zes uur op moet staan, ga dan niet pas tegen twaalf uur ’s nachts naar bed. Op die manier kun je een slaaptekort opbouwen dat op de lange termijn voor een slaapprobleem kan zorgen. Jouw lichaam en geest hebben bovendien even de tijd nodig om in slaap te vallen. Wanneer je deze tijd niet neemt, kan dit zelfs voor extra spanning zorgen, waardoor je minder gemakkelijk in slaap valt. Zorg voor een relaxt avondritueel, dat jou voldoende ruimte biedt om het aantal uren te slapen dat je nodig hebt.

 • 3

  Zorg dat je niet te lang in bed ligt

  Niet iedereen heeft dezelfde hoeveelheid slaap nodig. Het kan zijn dat jouw slaapbehoefte minder is dan je misschien denkt. Slaap zoveel als nodig is om jou de volgende dag uitgerust en fris te voelen. Lig je vaak wakker in bed, probeer dan eens wat minder te slapen. Wanneer je overdag geen problemen ondervindt van het feit dat je minder tijd in bed doorbrengt, heb je de voor jou geldende slaaptijd gevonden. Vind je het moeilijk de voor jou ideale slaaptijd te vinden? Dan kan het nuttig en leerzaam zijn om een tijdje op te schrijven hoe laat je gaat slapen, hoe lang je wakker ligt, hoe laat je opstaat en hoe uitgerust je je de volgende morgen voelt. Wellicht kun je hierin een patroon ontdekken, dat je inzicht geeft in jouw ideale hoeveelheid slaap.

 • 4

  Slaap niet tussendoor

  Wanneer je problemen hebt met slapen, kun je beter geen middagdutje doen of ’s avonds op de bank in slaap vallen. Powernaps en siësta’s maken je vaak alleen maar vermoeider, omdat je niet goed en/of lang genoeg in een diepe slaap komt om echt te herstellen. Ook verstoren deze slaapjes tussendoor het slaap- waakritme. In landen waar een siësta normaal is, zal dit waarschijnlijk anders liggen. Hier hoort het ‘s middags slapen bij het normale slaap- waakritme of slaappatroon.

 • 5

  Ontwikkel een vaste routine die je iedere avond volgt voor je gaat slapen

  Misschien vind je het prettig om wat te lezen voor je gaat slapen. Of wandel je even met de hond buiten, of drink je een glaasje warme melk. Houd deze routine dan iedere avond aan, je geest gaat dan wennen aan het feit dat dit betekent dat er zo dadelijk geslapen gaat worden. Daardoor kan je geest makkelijker de dag loslaten. Daarnaast gaat ook jouw lichaam zich op deze manier klaarmaken om te gaan slapen, door het slaaphormoon Melatonine aan te maken. Melatonine zorgt ervoor dat je slaperig wordt en gemakkelijker in slaap zult vallen. Het hormoon wordt door verschillende factoren aangemaakt, zoals een vermindering van daglicht, maar ook bijvoorbeeld voeding kan van invloed zijn op de aanmaak van Melatonine.

 • 6

  Ontspan voor je gaat slapen

  Zorg dat je het laatste uur of half uur voor je naar bed gaat geen inspannende of emotioneel inspannende dingen doet. Luister naar wat rustgevende muziek, lees wat in een mooi boek. Hoewel voldoende lichamelijke inspanning overdag ertoe kan leiden dat je beter slaapt, kun je beter niet meer intensief sporten tot twee à drie uur voor je gaat slapen. Ook activiteiten die veel geestelijke inspanning vragen, kun je het beste zoveel mogelijk vermijden. Vermijd daarnaast het gebruik van stimulerende middelen, zoals koffie, (zwarte) thee, cola en tabak, vlak voor het slapen gaan.

 • 7

  Zorg dat je het laatste uurtje voor je gaat slapen in een ruimte bent zonder fel licht

  Een schemerige kamer is beter om je voor te bereiden op de nacht, je lichaam begint dan met het aanmaken van het slaaphormoon Melatonine. Niet alleen (felle) verlichting in je woning, ook het licht van bijvoorbeeld je laptop, telefoon of televisie verstoort de aanmaak van Melatonine en zorgt er op die manier voor dat je minder gemakkelijk in slaap komt. Door jezelf ‘s avonds veel bloot te stellen aan dit licht, ‘fop’ je je lichaam als het ware, door het te laten ‘denken’ dat het blootgesteld wordt aan daglicht. Door de verlichting te dimmen en zo min mogelijk gebruik te maken van beeldschermen, wordt de aanmaak van Melatonine zoveel mogelijk bevorderd.