menu
CONTACTGEGEVENS
Hml Bedding

E-mail: info@hmlbedding.nl
KVK: 17150997
BTW: NL818345548B01

Kantoor-/magazijnadres

​Van Leeuwenhoekweg 9
5482 TK Schijndel

Alleen op afspraak

Koude voeten in bed

Stel je bed samen

Koude voeten in bed is een bekend verschijnsel. Zeker wanneer het buiten kouder en natter wordt, hebben veel mensen te kampen met dit probleem. Hoe komt het dat je koude voeten in bed hebt en wat kun je er aan doen? We laten verschillende oorzaken de revue passeren en geven je handige tips, zodat koude voeten jouw nachtrust niet langer verstoren.

Oorzaken koude voeten in bed


Koude voeten in bed kunnen meerdere oorzaken hebben. Eén van de belangrijkste oorzaken is een verslechterde bloedcirculatie. Een verslechterde bloedcirculatie kan het gevolg zijn van roken, diabetes, medicijngebruik, te strakke kleding of een zittende levensstijl. Daarnaast komt het fenomeen van koude voeten in bed vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Vrouwen hebben over het algemeen minder spiermassa dan mannen, waardoor het lichaam minder warmte produceert. Ook speelt het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen een grote rol bij het krijgen van koude voeten. Dit hormoon zorgt namelijk voor een wisselende lichaamstemperatuur tijdens de cyclus en voor vernauwde bloedvaten in de voeten, waardoor deze moeilijker warm te krijgen zijn.

Tips tegen koude voeten in bed


Maar niet getreurd! Koude voeten in bed worden verleden tijd met de volgende tips.

Beweeg voldoende

Beweging is de beste remedie tegen koude voeten in bed. Door voldoende te sporten of te wandelen, stimuleer je de doorbloeding en is de kans op koude voeten veel kleiner. Sport bij voorkeur niet te intensief vlak voor het slapengaan, want dan val je moeilijker in slaap. In onze blog ‘Slaapproblemen tips’ lichten we dit verder toe.

Neem een wisselbad

Wanneer je een wisselbad neemt wordt je bloedsomloop geactiveerd, wat resulteert in heerlijk warme voeten. Met een wisselbad bedoelen we dat jij je voeten afwisselend in warm en koud water houdt. Twee tot drie minuten in warm water is voldoende om je lichaam te verwarmen en je bloeddruk te laten dalen. Daarna houd je ze een paar seconden in koud water, zodat je bloedvaten zich vernauwen en je bloeddruk zich weer kan herstellen. Wanneer je dit proces een paar keer herhaalt (eindig altijd met koud water), merk je dat je voeten niet meer zo koud zijn.

Kies het juiste dekbed

Het soort dekbed waar je onder ligt, bepaalt ook de mate van kou of warmte die je ervaart. Zo houden dekbedden van wol, dons of flanel je lekker warm, al dan niet in combinatie met een paar warme sokken.

Kruip tegen je partner aan

Om je koude voeten snel te verwarmen, kun je natuurlijk ook lekker dicht tegen je partner aan kruipen. De lichaamswarmte van je partner zorgt ervoor dat jouw lichaam ook warmer wordt. Dat is niet alleen gezellig, maar ook super effectief. Als je geen partner hebt, biedt een kruik met warm water gelukkig ook uitkomst.

Neem een voetmassage en groene thee

En last but not least kan een voetmassage in combinatie met een kop warme, groene thee voor het slapengaan helpen. Dit werkt niet alleen ontspannend, het zorgt er ook voor dat je geen of minder last hebt van koude voeten in bed.

Heb je geen last van koude voeten in bed, maar kun je om andere redenen niet goed slapen? Bezoek dan eens een van onze verkooppunten waar enthousiaste adviseurs je voorzien van informatie en je graag helpen met bijvoorbeeld het uitzoeken van een vervangend matras en/of nieuwe topper.

Terug naar nieuwsoverzicht