menu
CONTACTGEGEVENS
Hml Bedding

E-mail: info@hmlbedding.nl
KVK: 17150997
BTW: NL818345548B01

Kantoor-/magazijnadres

​Van Leeuwenhoekweg 9
5482 TK Meierijstad

Alleen op afspraak

Diepe slaap verbeteren

Stel je bed samen

Ben jij vaak nog vermoeid als je ’s ochtends wakker wordt? Grote kans dat je niet genoeg diepe slaapfases hebt gehad gedurende de nacht. Tijd om die diepe slaap te verbeteren! Voordat we hier bruikbare tips voor geven, zoomen we graag eerst in op het begrip ‘diepe slaap’.

Wat is diepe slaap?


De diepe slaap is een slaapfase van circa 20 minuten die je meerdere keren per nacht doormaakt. We noemen deze fase ook wel de herstellende slaapfase. Hierin vindt namelijk het herstel van de spieren en hersenen plaats en bouw je nieuwe energie op voor de volgende dag. Je spieren ontspannen zich, je hartslag en bloeddruk gaan omlaag en herinneringen worden opgeslagen.

Wanneer je niet diep genoeg slaapt, maakt je lichaam meer cortisol en adrenaline aan waardoor je bloeddruk stijgt. Je kunt je voorstellen dat je dan niet voldoende uitgerust bent als je ’s ochtends wakker wordt. Dit heeft weer consequenties voor de rest van jouw dag. Je hebt minder energie en kunt je minder goed concentreren. Met onderstaande tips helpen we jou om je diepe slaap te verbeteren, zodat je weer uitgerust aan de dag kunt beginnen.

Tips voor betere diepe slaap


Er zijn veel handige tips die bijdragen aan een betere diepe slaap. Kijk welke tips voor jou makkelijk zijn toe te passen en zorg direct voor een beter slaappatroon.

Donkere slaapkamer

Het klinkt logisch en dat is het ook: slapen doe je in een donkere slaapkamer. Wanneer het donker is in de slaapkamer, begint je lichaam met het aanmaken van melatonine, het slaapstofje dat je nodig hebt om in slaap te vallen. Verduisterende gordijnen kunnen hier goed bij helpen.

Geen blauw licht

Hiermee komen we meteen bij de volgende, logische tip: vermijd fel (blauw) licht vlak voor het slapengaan. Hiermee bedoelen we met name het licht van je telefoon, laptop en televisie. Als je blootgesteld wordt aan dit licht, denkt je lichaam dat het nog dag is en wordt er geen melatonine aangemaakt. Je valt minder snel in slaap en verstoort hiermee de komende slaapfases.

Niet teveel alcohol, cafeïne en voedsel

Ten derde raden we je aan om 3 tot 4 uur voor het slapengaan het alcohol- en cafeïnegebruik te beperken, evenals het nemen van vet, zout, zwaar en/of scherp voedsel. Dit soort etens- en drinkwaren zorgen ervoor dat je lichaam weer actief wordt, terwijl het juist tot rust moet komen om goed te kunnen slapen. Je mag best iets eten en drinken voordat je gaat slapen, maar houd het dan bij een alcoholvrij drankje en een kleine, lichte snack zoals een volkoren cracker of een paar noten. Wist je dat in beide snacks het fijne, slaapverwekkende stofje tryptofaan in zit?

Ontspanning en routine

Ontspanning en routine vlak voor het slapengaan dragen ook zeker bij aan een betere diepe slaap. Doe eens een yoga-oefening, neem een warm bad en lees daarna nog een stukje in een boek voordat je gaat slapen (uiteraard bij een niet te fel licht). Je zult merken dat wanneer je dit doet en vaak repeteert, je hoofd en lichaam heerlijk rustig worden en je beter en dieper slaapt.

Een goed bed

En last but not least: zorg voor een goed bed. Een goed bed is essentieel voor een fijne nachtrust. Laat je hiervoor goed informeren bij een beddenspeciaalzaak. Ga (uit)gerust proefliggen en ontdek wat het beste bij jou en je lichaam past.

Terug naar nieuwsoverzicht