menu
CONTACTGEGEVENS
Hml Bedding

E-mail: info@hmlbedding.nl
KVK: 17150997
BTW: NL818345548B01

Kantoor-/magazijnadres

​Van Leeuwenhoekweg 9
5482 TK Meierijstad

Alleen op afspraak

Waarom hebben ouderen minder slaap nodig?

Stel je bed samen

Er wordt vaak gezegd dat je minder slaap nodig hebt naarmate je ouder wordt. Waarom hebben ouderen minder slaap nodig en klopt deze bewering wel? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Slaapbehoefte versus slaappatroon


Veel ouderen gaan vroeg naar bed en zijn weer bijtijds uit de veren. Ze voelen zich sneller eenzaam en vervelen zich, waardoor ze eerder hun bed opzoeken. Vroeg in de ochtend wakker worden is dan ook een logisch gevolg. Het slaappatroon verandert dus in de loop der jaren, maar de slaapbehoefte blijft in principe hetzelfde. Een oudere is net zo gebaat bij een goede nachtrust als een kind of volwassene.

Verandering slaappatroon ouderen


Het slaappatroon van ouderen verandert niet alleen door eenzaamheid en verveling, maar ook door andere factoren.

Middagdutjes

Ouderen hebben over het algemeen een minder drukke agenda en zitten vaker voor de tv, waarbij ze wel eens in slaap vallen. Vervolgens zijn ze in de avond minder moe en liggen ze langer wakker. Daarnaast is ‘s avonds de aanmaak van het slaapstofje melatonine ook minder op de oude dag. Het inslapen gaat wat moeizamer. Ouderen slapen ook minder diep en worden ’s nachts sneller en vaker wakker dan jongeren. De kwaliteit van slaap neemt helaas af naarmate je ouder wordt.

Te warme slaapkamer

Ook een te warme slaapkamer is funest voor een goede nachtrust. De beste temperatuur in de slaapkamer is ongeveer 18 graden, maar ouderen zetten de verwarming vaak hoger. Ze hebben het snel wat kouder. Echter, met een te hoge slaapkamertemperatuur val je niet snel in slaap en word je eerder wakker.

Minder actief

Daarnaast zijn de meeste ouderen niet meer zo actief overdag. Ze kunnen ’s avonds moeilijker de slaap vatten, omdat ze niet moe genoeg zijn. Het lichaam hoeft zich tevens niet te herstellen van fysieke arbeid en een nachtrust van 6 uur of minder is bij oudere mensen dan ook geen uitzondering.

Koude voeten in bed

Bovendien hebben ouderen vaak koude voeten in bed, waardoor ze niet snel inslapen. Koude voeten in bed zijn meestal het gevolg van bijvoorbeeld een verslechterde bloedcirculatie, diabetes of reuma.

Slaapstoornis

Tot slot kan een slaapstoornis de nachtrust van ouderen ook enorm verstoren. Denk hierbij aan slaapstoornissen zoals slaapapneu en rusteloze benen, maar ook stoornissen die samenhangen met een (psychische) ziekte zoals dementie en depressie. Het duurt langer om in te slapen en de nachten zijn veelal gebroken. Vaak slikken mensen met een slaapstoornis diverse medicijnen die op hun beurt weer de slaap kunnen dwarsbomen.

Goed bed voor ouderen


Om bij ouderen dergelijke ongemakken tijdens de nacht zoveel mogelijk te beperken, is het belangrijk dat ze in ieder geval in een goed bed slapen. Iedereen is gebaat bij een fijn bed, maar vooral voor ouderen is het belangrijk om een degelijk senioren bed te hebben. Een boxspring is hier een goed voorbeeld van. Door de prettige hoge instap is het gemakkelijk voor senioren om in en uit bed te stappen en bij een elektrisch verstelbare variant zijn er zelfs nóg meer voordelen. De adviseurs bij de beddenspeciaalzaak kunnen je er alles over vertellen!

Terug naar nieuwsoverzicht