menu
CONTACTGEGEVENS
Hml Bedding

E-mail: info@hmlbedding.nl
KVK: 17150997
BTW: NL818345548B01

Kantoor-/magazijnadres

​Van Leeuwenhoekweg 9
5482 TK Schijndel

Alleen op afspraak

Beste temperatuur slaapkamer

Stel je bed samen

Volgens kenners is de beste temperatuur in de slaapkamer ongeveer 18 graden, in ieder geval zeker niet te hoog of te laag. Waarom is de temperatuur in de slaapkamer zo belangrijk en geldt dit advies voor iedereen? Wij zochten het voor je uit.

Temperatuur slaapkamer beïnvloedt nachtrust


Bewezen is dat je sneller in slaap valt en een betere nachtrust ervaart bij een niet te hoge temperatuur in de slaapkamer. Je lichaam koelt sneller af, waardoor er meer melatonine wordt aangemaakt, het slaapstofje dat ervoor zorgt dat je in slaap valt en beter doorslaapt. In de loop van de nacht stijgt je lichaamstemperatuur weer, totdat het tijd is om wakker te worden. Je kunt je voorstellen dat dit proces ontregeld raakt wanneer de temperatuur in de slaapkamer te hoog is. Je lichaam koelt dan niet genoeg af, maakt minder melatonine aan met als gevolg dat je moeilijker in slaap valt. Ook zorgt een warme slaapkamer ervoor dat je sneller wakker wordt. De warmte is als het ware een wekprikkel. Met een temperatuur van ongeveer 18 graden in de slaapkamer kun je dit voorkomen.

Beste temperatuur slaapkamer niet voor iedereen hetzelfde


Echter, deze aanbevolen temperatuur is niet voor iedereen direct de beste en fijnste temperatuur in de slaapkamer. Vrouwen bijvoorbeeld produceren minder lichaamswarmte, waardoor zij misschien beter slapen bij een iets hogere temperatuur. Baby’s daarentegen kunnen beter in een kamer slapen waar het wat koeler is. Zij kunnen sneller oververhit raken, omdat ze hun lichaamstemperatuur nog niet zelf kunnen regelen.

Temperatuur slaapkamer verlagen of verhogen


Is de temperatuur in jouw slaapkamer te hoog en heb je het snel warm? Zet ‘s nachts dan gerust een raam open. Hierdoor krijg je het koeler, slaap je dieper en herstellen je spieren beter.

In de zomer is het wellicht moeilijker om jezelf en de slaapkamer koel te houden. Zorg er dan voor dat je een pyjama draagt van ademend katoen of linnen, waardoor je minder snel zweet. Veel mensen denken onterecht dat slapen zonder nachtkleding de beste oplossing is met warm weer. Een katoenen shirt of pyjama vangt het zweet juist op, waardoor het beddengoed droog blijft en je geen klamme huid krijgt. Je lichaam koelt op deze manier niet teveel af. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om te slapen met een ventilator, maar niet iedereen is hier fan van.

Ben je een echte koukleum en wil je de temperatuur in de slaapkamer liever verhogen? Stook het dan zeker niet warmer dan 21 graden, om te voorkomen dat je niet kunt (door)slapen. De perfecte temperatuur in de slaapkamer ligt tussen 16 en 21 graden dus probeer je hieraan te houden als je houdt van een goede nachtrust.

Matras van invloed op temperatuur


Om de beste temperatuur in jouw slaapkamer te realiseren, is het van belang dat je ook het matras waarop je slaapt goed onder de loep neemt. Dit matras is namelijk deels van invloed op de temperatuur. Zo zorgt elk matras voor een ander slaapklimaat. Een traagschuim matras bijvoorbeeld is over het algemeen warmer dan eentje van koudschuim. Het is dus belangrijk dat je een bij jou passend matras kiest. Laat je bij de zoektocht naar het juiste matras uitgebreid adviseren door de professionals bij een beddenspeciaalzaak.

Terug naar nieuwsoverzicht