menu
CONTACTGEGEVENS
Hml Bedding

E-mail: info@hmlbedding.nl
KVK: 17150997
BTW: NL818345548B01

Kantoor-/magazijnadres

​Van Leeuwenhoekweg 9
5482 TK Schijndel

Alleen op afspraak

Slaapkamer koel houden

Stel je bed samen

De slaapkamer koel houden in de zomer is een hele uitdaging. Na een paar warme dagen blijft de hitte in huis hangen en dus ook in de slaapkamer. Aangezien een warme ruimte niet bevorderlijk is voor de nachtrust, is het heel belangrijk om de slaapkamer koel te houden. Hoe? Wij helpen je op weg met een aantal handige tips.

Hoe houd je je slaapkamer koel?


Je slaapkamer (en jezelf) koel houden kan op diverse manieren. We sommen er een aantal op, te beginnen met de meest effectieve en bekende manier: de airconditioning.

Airconditioning of ventilator

De meest effectieve manier om je slaapkamer écht koel te houden is met een airconditioning. Deze zorgt niet alleen voor een constante koele, of in de winter een warme, temperatuur, maar ook voor het filteren en ontvochtigen van de lucht. Twee, of eigenlijk drie, vliegen in één klap!

Als de aanschaf van een airconditioning boven je budget ligt, is een ventilator een prima alternatief. Deze zorgt voor verplaatsing van de lucht, waardoor het minder warm aanvoelt. Om de ventilator optimaal te benutten, kun je ’s nachts het raam open zetten en de ventilator in de deuropening plaatsen, zodat de warme slaapkamerlucht richting de overloop/gang wordt geblazen en er nieuwe, frissere lucht via het raam binnenkomt. Ook kun je de ventilator juist voor het open raam plaatsen, naar binnen gericht, waarmee je de koele luchtstroom bevordert. Mocht het hiermee niet lukken de slaapkamer koel te houden, dan kun je een fles met bevroren water of een bak met ijsklontjes voor de ventilator zetten. De lucht die dan naar voren wordt geblazen voelt heerlijk koel aan.

Warmte buiten houden

Als het (langdurig) warm is, kun je het beste overdag alle ramen, deuren en gordijnen dichthouden. Op die manier blijft de warmte buiten. Wanneer je toch wilt ventileren, kun je ’s ochtends heel vroeg of laat in de avond en ‘s nachts alles open zetten, zodat er frisse lucht naar binnen kan.

Alternatieven als het lastig is de slaapkamer koel te houden

Nachtkleding

Aan deze manier van ‘koelen’ denk je wellicht niet meteen. Als het warm is in de slaapkamer ben je geneigd zo weinig mogelijk aan te trekken, maar het is juist goed om een katoenen shirt of pyjama te dragen. Een katoenen shirt of pyjama zorgt ervoor dat het zweet wordt opgevangen, met als resultaat dat het beddengoed droog blijft en je geen klamme huid krijgt. Je lichaam koelt op deze manier niet teveel af en zo kun je lekker (door)slapen.

(Lauw)warm douchen

Een (lauw)warme douche nemen voor het slapengaan draagt ook bij aan een fijnere nachtrust tijdens broeierige nachten. Je zou denken dat douchen met koud water hier voor zorgt, maar het tegenovergestelde is waar. Wanneer je een warme of lauwwarme douche neemt, gaan de bloedvaten in je huid openstaan en kun je de warmte afvoeren. Na een koude douche vernauwen de bloedvaten juist, waardoor de warmte van binnen niet goed kan worden afgevoerd en je het snel weer warm hebt.

Voeten en polsen koelen

Als je geen zin of tijd hebt om uitgebreid te douchen voor het slapengaan, kun je er ook voor kiezen om alleen je voeten en polsen te koelen onder de kraan. Het is geen oplossing waar je de hele nacht profijt van hebt, maar je stapt in ieder geval fris(ser) je bed in en kunt daardoor sneller de slaap vatten.

Kussensloop in de vriezer

Deze tip klinkt wellicht een beetje vreemd, want beddengoed tussen de bevroren kippenpoten leggen is niet gebruikelijk. Toch is het een goed idee om je kussensloop voor het slapengaan even in een plastic zak in de vriezer te plaatsen en hem om je kussen te doen als je gaat slapen. Een koude kussensloop zorgt voor een koel hoofd/koele nek, waardoor de rest van je lichaam ook afkoelt en je beter in slaap kunt vallen.

Matras met goede warmte-/vochtregulatie

Een matras met een goede warmte-/vochtregulatie zoals een koudschuim of pocketveren matras, is ook erg belangrijk als je kampt met de warmte in je slaapkamer en het lastig is de slaapkamer koel te houden. De materialen in het matras moeten vocht kunnen verwerken en afvoeren, zodat je niet overmatig gaat zweten tijdens het slapen.

De adviseurs bij onze verkooppunten kunnen je er ook alles over vertellen. Ga gerust eens langs en laat je vrijblijvend informeren.

Terug naar nieuwsoverzicht