- Over ons
- Winkels
- Configurator
- Inspiratie ontvangen
- Boxsprings
- Matrassen
- Blogs
- Moodboards
- Reviews
- Maatwerk en keurmerken
Er zijn heel veel vrouwen die slecht slapen tijdens de overgang. Dat is natuurlijk erg vervelend en frustrerend, maar gelukkig zijn er genoeg dingen die je er als vrouw aan kunt doen. Wij helpen je hopelijk met deze blog om tijdens de overgang beter te slapen.
Veel vrouwen in de overgang hebben moeite met in slaap vallen, worden wakker midden in de nacht en kunnen daarna weer moeilijk in slaap komen. Dit heeft veelal te maken met een veranderende hormoonhuishouding.
In de eierstokken worden de hormonen oestrogeen en progesteron aangemaakt. Tijdens de overgang neemt de productie hiervan af, met allerlei klachten als gevolg. Denk hierbij aan de welbekende opvliegers en stress, en de misschien wat minder bekende rusteloze benen en angstaanvallen.
De afname van het hormoon oestrogeen kan er onder andere voor zorgen dat je last krijgt van botten, spieren, gewrichten en een verminderde bloedcirculatie, wat kan leiden tot onrustige benen in bed. Het fenomeen wordt omschreven als een vervelend gevoel in de benen, waardoor de behoefte groot is om ze steeds te bewegen. Dit heeft vaak een negatieve invloed op de nachtrust.
De verminderde aanmaak van het hormoon progesteron zorgt ervoor dat je minder snel in slaap valt. Dit hormoon is mede verantwoordelijk voor een goede nachtrust: door de aanmaak ervan word je slaperig in de avond en val je gemakkelijk in slaap. Je kunt je voorstellen dat dit lastiger wordt wanneer het lichaam minder van dit hormoon aanmaakt.
Ook zorgt progesteron ervoor dat je niet snel angstig bent of gestrest raakt. Door de afname van dit hormoon is de kans dan ook groter dat je sneller bang bent en in de stress schiet. Hierdoor slaap je wellicht ook minder goed.
Last but not least benoemen we de opvliegers, de zogenaamde zweet-/warmteaanvallen bij vrouwen in de overgang. Deze opvliegers zorgen niet alleen overdag voor problemen, maar zeker ook ’s nachts. Je wordt mogelijk meerdere keren per nacht badend in het zweet wakker en moet dan vaak een droge, schone pyjama aantrekken en soms zelfs het bed verschonen. Dat gaat allemaal ten koste van de o zo belangrijke nachtrust.
Wist je dat vrouwen tijdens de overgang ook meer kans hebben op slaapapneu? Door de verlaging van de ademhaling-ondersteunende hormonen oestrogeen en progesteron is het mogelijk dat spieren in de keel verslappen en men deze slaapstoornis ontwikkelt.
Om zo min mogelijk last te hebben van de gevolgen van een veranderende hormoonhuishouding, is het belangrijk om bepaalde dingen te doen of juist te laten. Beweeg voldoende, drink minder cafeïne-houdende dranken, eet gezond, vermijd blauw licht in de slaapkamer en doe ontspanningsoefeningen voor het slapen. Dit alles is niet alleen goed voor vrouwen in de overgang, maar voor iedereen (die lekker wil slapen).
Lukt het je nog steeds niet om goed te slapen, dan kan hormoontherapie worden overwogen. De nodige hormonen worden dan in de vorm van pillen, gels of sprays toegediend. De huisarts kan je hierbij het beste helpen.
Ben je geen fan van hormonen in deze vorm, omdat bijvoorbeeld langdurig gebruik ervan de kans op enge ziektes zou vergroten? Denk dan eens aan het innemen van (minder schadelijke) supplementen. Positief is bijvoorbeeld de invloed van magnesium op de nachtrust, maar ook valeriaan- en melatoninesupplementen kunnen ervoor zorgen dat je minder slecht slaapt tijdens de overgang.