- Over ons
- Winkels
- Configurator
- Inspiratie ontvangen
- Boxsprings
- Matrassen
- Blogs
- Moodboards
- Reviews
- Maatwerk en keurmerken
Wanneer je een paar glazen alcohol hebt genuttigd vlak voordat je naar bed gaat, val je meestal lekker snel in slaap door de verdovende werking van het spul. Dat is natuurlijk heel fijn, maar helaas word je met alcohol in je lijf vaak meerdere malen wakker en slaap je minder lang en diep. Waarom slaap je zo slecht door alcohol? Je leest het in deze blog.
Als je in de avond (veel) alcohol tot je neemt, slaap je in het begin van de nacht meestal heel goed. De alcohol werkt dan nog kalmerend. Echter, zodra het kalmerende effect is uitgewerkt, is de kans erg groot dat je een paar keer wakker wordt en steeds weer moeilijk in slaap komt. De te doorlopen slaapfasen, waaronder de belangrijke REM-fase, worden als het ware verstoord.
De herstellende REM-fase is de fase waarin de prikkels van overdag worden verwerkt en het lichaam zich helemaal ontspant. Wanneer je alcohol drinkt voordat je naar bed gaat, wordt deze REM-slaap behoorlijk verstoord. De slaapfase vertraagt als het ware en is korter. Je kunt je voorstellen dat dit invloed heeft op de nachtrust en het gevoel dat je hebt wanneer je ’s ochtends opstaat. Je kunt vermoeid wakker worden en last hebben van een kater.
Daarnaast is de kans groot dat je gaat snurken. Bij het (veel) nuttigen van alcohol ontspannen de spieren in de mond en keelholte, waardoor snurken een mogelijk gevolg is.
Ook kun je flink gaan zweten ’s nachts. Alcohol beïnvloedt het zenuwstelsel, waardoor het lichaam de lichaamstemperatuur niet meer goed kan controleren. Om het lichaam op een natuurlijke manier te laten afkoelen, ga je zweten.
Slaapwandelen is ook een mogelijk gevolg van alcohol drinken voordat je gaat slapen. Dit fenomeen gebeurt met name wanneer je korte onderbrekingen hebt tijdens de REM-slaap. Met alcohol op wordt dit versterkt, want je slaapt dieper en hebt meer last van onderbrekingen tijdens de REM-slaapfase.
Een andere vervelende bijkomstigheid van het drinken van (teveel) alcohol voor het slapengaan, is het veelvuldige toiletbezoek. Door alcohol neemt de werking van het hormoon ADH af. Dit stofje zorgt ervoor dat het vocht in je lichaam goed gerecycled wordt, waardoor je niet zoveel hoeft te plassen. Wanneer dit hormoon dus niet goed werkt door de inname van alcohol, moet je vaker naar de wc. Je kunt je voorstellen dat hierdoor jouw slaapkwaliteit ook niet optimaal is.
Heb je toch alcohol genuttigd vlak voor het slapengaan, dan kun je een paar dingen doen om de nachtrust enigszins goed te laten verlopen.
Allereerst kun je proberen te ontspannen. Er zijn diverse goede ontspanningsoefeningen voor het slapen, zoals een korte wandeling maken, een boek lezen of een warme douche nemen.
Verder is het goed en slim om veel water te drinken, bij voorkeur na elk glas alcohol een glas water. Als je dat vergeten bent tussen de bedrijven door, kun je ook water drinken voordat je naar bed gaat. Zo wordt het vochttekort dat door alcohol ontstaat aangevuld, waardoor je minder vaak dorstig wakker wordt. Hydratatie is het codewoord!
Mogelijk moet je ’s nachts dan toch wel een keer naar de wc, maar dat zal minder vaak het geval zijn en je staat bovenal zonder kater op. Dat is ook veel waard.