- Over ons
- Winkels
- Configurator
- Inspiratie ontvangen
- Boxsprings
- Matrassen
- Blogs
- Moodboards
- Reviews
- Maatwerk en keurmerken
Ben jij een slaapgrage snoozer of stap je meteen uit bed zodra de wekker gaat? De een vindt het lekker om zich nog heel even om te draaien bij het rinkelen van de wekker en de ander springt meteen uit bed, maar wat is eigenlijk het beste wat je kunt doen? ‘To snooze or not to snooze’, that’s the question.
Snoozen vinden veel mensen fijn. Ze zetten vaak hun wekker eerder om een paar keer te kunnen snoozen voordat ze moeten opstaan. Het gevoel dat je jezelf nog een keer (of meerdere keren) kunt omdraaien wanneer de wekker gaat, wordt als prettig ervaren. Dit heeft te maken met het kalmerende en gelukzalige stofje serotonine dat door je lichaam wordt aangemaakt wanneer je in slaap valt. Telkens bij het opnieuw indutten krijg je dus dat fijne gevoel dat door dit stofje wordt opgewekt.
Al voelt het snoozen heel prettig, erg goed voor je lichaam en geest is het helaas niet.
Ten eerste is bij snoozen de kans groot dat je vermoeider bent dan wanneer je meteen opstaat als de wekker gaat. Wanneer je de wekker bijvoorbeeld een kwartier eerder zet om nog een paar keer te kunnen snoozen, gaat dit af van je nuttige REM-slaap. Deze REM-slaap is juist erg belangrijk voor het herstel van je lichaam en geest. Een paar korte snooze-dutjes van een paar minuten kunnen hier niet tegenop.
Daarnaast zorgt het verstoren van de REM-slaap ervoor dat de prikkels van de dag(en) ervoor minder goed verwerkt worden. Het verwerken gebeurt namelijk door middel van de dromen die je hebt tijdens deze slaapfase. Wanneer dit verstoord wordt, is het mogelijk dat je jezelf overdag minder goed kunt concentreren en sneller bent afgeleid.
Wist je trouwens dat dromen vaak een betekenis hebben? Ze vertellen je dingen die je graag wilt, waar je mee zit of waar je bang voor bent. Interessant!
Is snoozen bij jou een gewoonte geworden en vind je het lastig om dit af te leren? Er zijn gelukkig diverse dingen die jou hierbij kunnen helpen.
Een kleine, maar effectieve stap die je kunt zetten, is het verplaatsen van je wekker van je nachtkastje naar een plek verder van je bed. Hierdoor móet je wel opstaan om de wekker uit te zetten. En als je dan toch eenmaal al uit je bed bent…
Ook kun je proberen om een vast slaapritme te ontwikkelen door elke dag rond dezelfde tijd te gaan slapen en rond dezelfde tijd op te staan. Na een tijdje went jouw lichaam aan dit ritme en word je vaak ook uit jezelf wakker in de ochtend. Wanneer je hier niet helemaal op vertrouwt, kun je voor de zekerheid natuurlijk alsnog je wekker zetten.
En de laatste, voor de hand liggende tip is je wekker later laten rinkelen (dus niet eerder dan nodig is). Zorg ervoor dat je gewoonweg geen tíjd hebt om te snoozen, omdat je anders te laat komt op je werk of bij de sportvereniging.
Wie weet lukt het je om met deze tips niet meer te snoozen, maar meteen op te staan.
Wil je nog meer slaap-gerelateerde tips? Ga dan eens naar een beddenspeciaalzaak bij jou in de buurt en laat je deskundig adviseren.
Terug naar nieuwsoverzicht