menu
CONTACTGEGEVENS
Hml Bedding

E-mail: info@hmlbedding.nl
KVK: 17150997
BTW: NL818345548B01

Kantoor-/magazijnadres

​Van Leeuwenhoekweg 9
5482 TK Schijndel

Alleen op afspraak

Slapen met een verstopte neus

Stel je bed samen

Slapen met een verstopte neus is vaak erg lastig. Je hebt moeite om in slaap te vallen en wanneer je eenmaal slaapt, word je om de haverklap wakker omdat je niet fatsoenlijk door je neus kunt ademen. Vooral in de herfst en winter hebben veel mensen hier last van. Gelukkig zijn er diverse dingen die je kunt doen om de nacht goed door te komen met een verstopte neus.

Tips om te slapen met een verstopte neus


Wanneer jij ook moeite hebt om te slapen met een verstopte neus kunnen onderstaande tips je misschien helpen.

Verander je slaaphouding

Wat je ten eerste kunt doen, is (tijdelijk) een andere slaaphouding aannemen. Slaap je vaak op je zij of je buik? Met een verstopte neus kun je dit beter niet doen. Probeer op je rug in slaap te vallen, zodat je beter kunt ademhalen. Wanneer dit niet het gewenste resultaat geeft, kun je een extra kussen onder je hoofdkussen leggen. Zo ligt je hoofd wat hoger en gaat ademen gemakkelijker. Als je een verstelbare boxspring hebt, kun je ook het hoofdeinde iets omhoog brengen om dit te bewerkstelligen.

Zet een raam open

Een raam openzetten kan ook helpen bij het slapen met een verstopte neus. Met een open raam is het zuurstofgehalte in de slaapkamer hoger en dat is natuurlijk zeer gewenst wanneer je moeite hebt met ademhalen door je neus.

Neem een warme douche

Verder is een warme douche nemen voor het slapengaan altijd een goed idee wanneer je een verstopte neus hebt. Door de warmte (stoom) worden de slijmvliezen in je neus vochtig, waardoor het slijm loskomt. Stomen boven een kom met warm water geeft dezelfde soort verlichting. Je kunt eventueel een inhalatiecapsule in het warme water doen voor een nog beter effect.

Drink veel water

Veel water drinken is sowieso goed voor je en vooral wanneer je een verstopte neus hebt. Water helpt bij het afvoeren van slijm en afvalstoffen dus drink er veel van wanneer je verkouden bent en goed wilt (door)slapen.

Gebruik neusspray

Mochten de hierboven genoemde tips niet goed genoeg helpen, dan kun je eventueel een neusspray gebruiken om tijdelijk gemakkelijker te kunnen ademhalen. Het voordeel is dat je sneller in slaap valt, maar er zit ook een nadeel aan het (langdurig) gebruiken van neusspray. In de meeste neussprays zit het verslavende stofje xylometazoline. Wanneer je dergelijke sprays langer dan een week gebruikt, kun je er verslaafd aan raken. Wees hier dus voorzichtig mee. Een neusspray met een niet-verslavende zoutoplossing heeft dan ook de voorkeur.

Pas de ‘tips van oma’ toe

Ook zijn we fan van de ‘tips van oma’. Je hebt wellicht eens gehoord van een afgepelde ui op het nachtkastje, boter rond de neus of met verkoudheidsbalsem ingesmeerde voeten. Deze tips worden al generaties lang ter harte genomen door mensen met een verstopte neus. Baat het niet, dan schaadt het niet!

Kun jij wel goed slapen met een verstopte neus, maar zijn er andere dingen die jouw nachtrust verstoren? Lees dan eens onze handige tips om sneller in slaap te vallen.

Terug naar nieuwsoverzicht