menu
CONTACTGEGEVENS
Hml Bedding

E-mail: info@hmlbedding.nl
KVK: 17150997
BTW: NL818345548B01

Kantoor-/magazijnadres

​Van Leeuwenhoekweg 9
5482 TK Schijndel

Alleen op afspraak

Tips om sneller in slaap te vallen

Stel je bed samen

Gemiddeld duurt het 10 tot 20 minuten om in slaap te vallen, maar dit geldt helaas niet voor iedereen. Wij hebben daarom een aantal fijne tips om sneller in slaap te vallen voor je op een rij gezet.

Routine


Het is belangrijk om elke avond dezelfde routine aan te houden voordat je gaat slapen. Denk hierbij aan het lezen van een boek, een stukje wandelen of het drinken van een glas warme melk. Op die manier wennen je hersenen eraan dat je na die ‘activiteit’ gaat slapen en maakt je lichaam melatonine aan. Dit slaaphormoon heb je nodig om sneller in slaap te vallen. Wist je dat je ook via voeding dit slaaphormoon binnen kunt krijgen? Tomaten, kersen, bananen en kiwi’s zijn natuurlijke bronnen van melatonine!

Ontspanning


We hebben hierboven een paar dingen genoemd die voor ontspanning kunnen zorgen. Mediteren, warm douchen of luisteren naar rustgevende muziek kun je ook aan dat ontspanningslijstje toevoegen. Wat je beter niet op het lijstje kunt zetten, is ínspanning vlak voor het slapengaan. Hoewel beweging overdag juist bijdraagt aan een betere nachtrust, is intensief sporten vlak voordat je gaat slapen uit den boze. Vermijd intensieve beweging dan ook tot ongeveer twee uur voor het slapengaan. Wat je ook beter kunt vermijden voordat je gaat slapen, is blauw licht. Door het blauwe licht gaat de productie van melatonine omlaag. Probeer voordat je gaat slapen het gebruik van je laptop, mobieltje of tablet te beperken of beter nog, te vermijden om sneller in slaap te kunnen vallen.

Geen uiltjes knappen


Als je moeite hebt met slapen, kun je overdag beter geen uiltje knappen. Je wordt er vaak alleen maar vermoeider van, plus het powernapje verstoort je slaappatroon. Het is juist de bedoeling dat je ’s avonds moe genoeg bent wanneer je naar bed gaat.

Andere slaapproblemen


De genoemde tips helpen je hopelijk om sneller in slaap te vallen, maar wat nu als je ’s nachts vaak wakker wordt en niet meer kunt slapen? Ook dat is een veel voorkomend probleem.

Wat dit probleem kan verhelpen is de slaapkamer koel houden (tussen de 15 en 18 graden). In een (te) warme slaapkamer maakt je lichaam minder melatonine aan, met als gevolg dat je niet snel (terug) in slaap valt.

Als jouw kamer koel is en je nog steeds midden in de nacht wakker wordt en niet meer verder kunt slapen, kun je proberen om aan iets leuks te denken. Denk aan je favoriete vakantiebestemming en visualiseer dat je op die heerlijke plek bent. Je wordt er rustig van, met hopelijk als resultaat dat je weer lekker snel in slaap valt. Mediteren om weer ontspannen te raken is ook een goede optie om terug in slaap te vallen.

Lig je na een half uur nog steeds naar het plafond te staren, ga dan uit bed en doe even iets anders. Maak een simpele tekening, een puzzel of lees een stukje in een boek. Doe dit bij voorkeur met een klein lichtje aan, zodat je niet te wakker wordt. Wanneer je daarna weer naar bed gaat, zul je merken dat je lichaam zich weer ontspant en je sneller in slaap valt. Wat je absoluut niet moet doen, is steeds op de klok kijken. Hierdoor krijg je meer stress en wordt het lastiger om de slaap weer te vatten.

Professioneel advies om sneller in slaap te vallen


Behoor jij tot de groep van ‘moeilijke’ slapers en zit je na het lezen van deze blog nog met onbeantwoorde vragen? Loop dan gerust binnen bij een van onze verkooppunten waar de adviseurs je aanvullende tips kunnen geven om sneller in slaap te vallen. Wellicht kan een nieuw matras of nieuwe matras topper jouw nachtrust verbeteren. De verkoopadviseurs kunnen je hier een professioneel advies over geven.

Terug naar nieuwsoverzicht