menu
CONTACTGEGEVENS
Hml Bedding

E-mail: info@hmlbedding.nl
KVK: 17150997
BTW: NL818345548B01

Kantoor-/magazijnadres

​Van Leeuwenhoekweg 9
5482 TK Meierijstad

Alleen op afspraak

Slaap inhalen

Stel je bed samen

Wanneer je een paar dagen achter elkaar weinig slaapt, kun je die slaap op een ander moment weer inhalen. Je slaapt in het weekend gewoon lekker uit of doet overdag even je ogen dicht en voilà, het slaaptekort is weer teniet gedaan. Maar werkt het eigenlijk wel op die manier?

Waarom heb je slaap nodig?


Om te beginnen weet iedereen dat het belangrijk is om voldoende te slapen. Je lichaam heeft tijd nodig om zowel geestelijk als fysiek te herstellen van alles wat je meemaakt en ondergaat. Denk hierbij niet alleen aan fysieke arbeid, maar ook aan alle prikkels die je binnenkrijgt. Bij voldoende slaap hou je jouw weerstand op peil en heb je genoeg energie om aan een nieuwe dag te beginnen.

Waaruit bestaat onze slaap?


Die energie bij het wakker worden is opgebouwd tijdens de verschillende slaapfases die je hebt doorlopen. Meestal begint een slaapcyclus met een lichte slaap, die wordt gevolgd door de diepe slaap. Daarna keer je weer terug naar de lichte slaap en kom je in de REM-slaap, waarna de slaapcyclus zich weer herhaalt. De REM-slaap is belangrijk voor je humeur en geheugen en de lichte en diepe slaap bevorderen je geestelijke en lichamelijke herstel. Wanneer je verkwikt wakker wordt, heb je in principe voldoende van deze slaapfases gehad.

Hoeveel slaap heb je nodig?


Echter, niet iedereen heeft evenveel slaap nodig. Hoeveel slaap je nodig hebt, hangt af van een aantal dingen zoals je leeftijd en je geslacht. Zo hebben vrouwen over het algemeen meer behoefte aan slaap dan mannen en slapen baby’s meer dan volwassenen. De hoeveelheid slaap die je nodig hebt, kan door diverse omstandigheden misschien niet altijd gehaald worden. Iedereen slaapt wel eens minder dan men eigenlijk nodig heeft en prettig vindt. Zolang het slaaptekort niet uit de hand loopt, is er gelukkig geen reden tot paniek.

Wat gebeurt er bij een slaaptekort?


Wanneer het wel uit de hand loopt en je veel dagen achter elkaar (te) weinig slaapt, kun je last krijgen van bijvoorbeeld je darmen, maag, hoofdpijn, duizeligheid en je raakt sneller geïrriteerd. Als het slaaptekort echt chronisch wordt, is het zelfs mogelijk dat je een hart-/vaatziekte of een depressie ontwikkelt. Het is dus erg belangrijk om genoeg te slapen om dit alles te voorkomen.

Slaap inhalen een goed idee?


Helaas lukt het niet altijd om voldoende te slapen. Een paar dagen met weinig slaap is best vol te houden, maar op een gegeven moment vraagt jouw lichaam echt om rust. Je bent dan misschien snel geneigd om in het weekend (of wanneer je de mogelijkheid hebt) de slaap in te halen met een paar uitslaapdagen, maar hiermee loop je het risico om je slaapritme te verstoren.

Na een periode van weinig slaap kun je beter de slaap niet inhalen, maar (zodra het kan) ’s avonds netjes op tijd in bed kruipen en in de ochtend op tijd opstaan. Het liefst steeds rond hetzelfde tijdstip. Doe dit consequent een aantal dagen achter elkaar en je merkt dat je weer beter slaapt, minder moeite hebt om ‘s ochtends uit bed te komen en dat je weer energieker wordt. Een vast slaapritme (her)ontwikkelen is effectiever gebleken dan slaap inhalen.

Op onze website vind je veel handige tips om je slaapritme te verbeteren!

Terug naar nieuwsoverzicht