menu
CONTACTGEGEVENS
Hml Bedding

E-mail: info@hmlbedding.nl
KVK: 17150997
BTW: NL818345548B01

Kantoor-/magazijnadres

​Van Leeuwenhoekweg 9
5482 TK Schijndel

Alleen op afspraak

Hoeveel slaap heb je eigenlijk nodig?

Stel je bed samen

Hoeveel slaap heb je nodig om overdag goed te kunnen functioneren? Een vraag die door iedereen anders zal worden beantwoord. De benodigde hoeveelheid slaap is namelijk erg persoonlijk en afhankelijk van allerlei factoren die we in deze blog bespreken.

Leeftijd


Allereerst is de hoeveelheid slaap die iemand nodig heeft afhankelijk van de leeftijd.

Een baby heeft ongeveer 14 tot 16 uur slaap per dag nodig (inclusief dutjes) en voor een vierjarige is 12 uur slaap per dag voldoende. Dit betekent niet per definitie dat een baby of vierjarige die minder slaapt dan de aanbevolen hoeveelheid niet gezond is. Het gaat namelijk niet alleen om de hoeveelheid slaap, ook de kwaliteit is heel belangrijk.

(Jong) volwassenen en senioren hebben over het algemeen een slaapbehoefte van 7 tot 9 uur per dag. De kwaliteit van slaap neemt overigens wel af naarmate je ouder wordt. Je slaapt minder diep en wordt ’s nachts sneller wakker. De senioren onder ons kampen met de minst goede nachtrust en sommigen zelfs met slapeloosheid. Dit komt omdat er minder melatonine wordt aangemaakt naarmate je ouder wordt en over het algemeen de activiteit overdag ook afneemt.

Gezondheid


Mensen met een slechte gezondheid door bijvoorbeeld maagproblemen, pijn en mentale stress hebben vaak meer behoefte aan slaap, maar door de vervelende lichamelijke en/of geestelijke kwaaltjes wordt deze behoefte niet (altijd) gehaald. Meestal slaapt men ook slecht(er) als men veel rookt, alcohol drinkt, te vet eet, te weinig beweegt en/of bepaalde medicijnen gebruikt.

Activiteit overdag


Voldoende bewegen overdag bevordert je nachtrust, dat is geen geheim. Het is wel van belang dat je niet te intensief sport of mentale inspanning levert vlak voordat je gaat slapen. De kans is dan groot dat je langer wakker ligt, waardoor je minder slaapuren maakt dan gewenst.

Erfelijkheid


De laatste factor die we willen benoemen is erfelijkheid: kort of lang slapen ‘zit in de familie’. De kans is groot dat jij dezelfde slaapbehoefte hebt als (een van) je ouders of grootouders.

Waarom is goed slapen zo belangrijk?


Niemand zal ontkennen dat goed slapen belangrijk is voor het functioneren overdag. Een kwantitatief en kwalitatief goede slaap zorgt voor herstel van je lichaam en houdt je hersenen gezond. Je kunt je beter concentreren en je geheugen wordt ook beter als je genoeg, maar vooral goed slaapt. Op lange termijn kan het zelfs de kans op een beroerte, dementie of depressie verkleinen.

Teveel of te weinig slaap


Goed slapen is dus heel belangrijk, maar wat gebeurt er als je te weinig of teveel slaapt?

Te weinig slaap herken je ongetwijfeld aan je minder goede humeur, vermoeidheid en vergeetachtigheid. Als je daarentegen ‘s nachts teveel slaapt en/of overdag dutjes doet, merk je dat je energieniveau en alertheid dalen en je gewicht toeneemt (door gebrek aan activiteit). Niet te lang in je bed blijven liggen dus!

Slaapadvies


Wil je jouw nachtrust verbeteren? In onze blog over slaapproblemen geven we je diverse tips. Je kunt natuurlijk ook altijd terecht bij een van onze verkooppunten voor een uitgebreid slaapadvies op maat.

Terug naar nieuwsoverzicht