menu
CONTACTGEGEVENS
Hml Bedding

E-mail: info@hmlbedding.nl
KVK: 17150997
BTW: NL818345548B01

Kantoor-/magazijnadres

​Van Leeuwenhoekweg 9
5482 TK Meierijstad

Alleen op afspraak

Ochtendmens of avondmens?

Stel je bed samen

Sta je ’s ochtends meteen op zodra je wakker bent en loop je fluitend door het huis of slaap je graag uit en ga je laat naar bed? Met andere woorden: ben jij een ochtendmens of een avondmens?

Wat bepaalt of je een ochtendmens of avondmens bent?


Of je een ochtend- of avondmens bent is afhankelijk van diverse factoren waaronder je genen, geslacht, leeftijd en omgeving.

Iedereen heeft van nature een andere biologische klok. De een heeft minder slaap nodig dan de ander en dat heeft onder andere te maken met de hoeveelheid melatonine en cortisol dat door het lichaam wordt aangemaakt. Melatonine heb je nodig om in slaap te vallen en cortisol zorgt er juist voor dat je waakzaamheid toeneemt. De productie van deze hormonen is genetisch bepaald, net als het moment waarop je de ideale lichaamstemperatuur bereikt om in slaap te vallen. Bij avondmensen is dit over het algemeen later op de avond dan bij ochtendmensen.

Daarnaast zijn factoren zoals leeftijd en geslacht ook van invloed op jouw biologische ritme. Zo zijn vrouwen, kinderen en ouderen over het algemeen ochtendmensen en zijn mannen en pubers meestal avondmensen.

En dan zijn er nog een aantal invloedrijke factoren die je zelf in de hand hebt zoals voeding, licht en sportieve activiteiten. Wanneer je in de ochtend sport en meteen veel daglicht meepikt, word je ’s avonds eerder moe en val je sneller in slaap. Andersom geldt dat wanneer je laat in de avond nog sportief bezig bent, (veel) eet en/of koffie drinkt, je juist minder snel in slaap valt en langer wakker ligt.

Er zijn dus diverse factoren die bepalen of je een ochtend- of avondmens bent, maar wat zijn nu de duidelijke verschillen tussen deze mensen?

Kenmerken ochtendmens


Om te beginnen gaat de ochtendmens meestal niet laat naar bed en staat hij vroeg op, vaak zonder te snoozen. De ochtendmens heeft bij het opstaan veel energie en kan direct actief en creatief zijn. Een uitgebreid ontbijt is voor deze vroege vogel geen uitzondering en dat kan ook zonder koffie genuttigd worden. Jonge kinderen en ouderen blijken echte ochtendmensen te zijn. Een ochtendmens is vaak optimistisch, opgewekt, gezonder en minder gestrest dan een avondmens.

Kenmerken avondmens


De nachtbraker daarentegen gaat laat naar bed en slaapt ook graag uit. Hij wordt later op de dag actief, waardoor de aanmaak van het slaapstofje melatonine later plaatsvindt en hij minder snel in slaap valt. Pubers zijn meestal echte avondmensen. Ze hebben vaak een ochtendhumeur wanneer ze vroeg moeten opstaan en zijn door de dag heen sneller moe en prikkelbaar. De kans op een depressie is bij deze groep mensen groter dan bij de groep ochtendmensen. Ze zien namelijk minder daglicht en slapen slechter. Avondmensen hebben daarnaast ook meer kans op overgewicht, stress en lichamelijke klachten zoals maag- en darmproblemen (vooral wanneer er in de late uurtjes nog flink gesnackt wordt).

Verandering van avondmens naar ochtendmens


Een ochtendmens blijkt dus gezonder te zijn dan een avondmens. Ben jij een avondmens en wil je graag een ochtendmens worden? Je kunt dit bereiken door jouw slaapritme te verbeteren. Dit houdt in dat je eerder gaat slapen en eerder opstaat. In beginsel is deze ommezwaai niet gemakkelijk, maar na verloop van tijd raak je eraan gewend en gaat het beter. Ook een goed bed kan hierbij helpen! Wanneer het bed goed bij jouw gewicht, postuur en persoonlijke voorkeur past, val je gemakkelijker in slaap en sta je zonder pijn en moeite op. De adviseurs bij de beddenspeciaalzaak kunnen jou helpen bij het vinden van het juiste bed.

Terug naar nieuwsoverzicht