menu
CONTACTGEGEVENS
Hml Bedding

E-mail: info@hmlbedding.nl
KVK: 17150997
BTW: NL818345548B01

Kantoor-/magazijnadres

​Van Leeuwenhoekweg 9
5482 TK Schijndel

Alleen op afspraak

Ideale zomerdekbed

Stel je bed samen

Het ideale zomerdekbed is gemaakt van katoen, bamboe, dons of zijde. Deze materialen hebben elk hun specifieke eigenschappen die ervoor zorgen dat jij ook in de zomer lekker slaapt. We laten ze stuk voor stuk in deze blog voorbij komen.

Een zomerdekbed van ademend katoen


Katoen is een zachte, ademende stof. Een katoenen dekbed heeft als eigenschap dat het ‘t zweet goed afvoert, waardoor je lichaam niet snel klam wordt. Het is dus een goede keuze als je op zoek bent naar het ideale zomerdekbed. Je valt sneller in slaap en wordt de volgende morgen weer fris wakker. Daarnaast kan een katoenen dekbed gewassen worden op 60 tot 90 graden en kan het ook in de droger. Een andere, fijne eigenschap van een katoenen dekbed is dat het huidvriendelijk is en daardoor prima geschikt is voor de gevoelige huid.

Warmte-regulerend bamboe


Een dekbed van bamboe is warmte-regulerend, waardoor het ook ideaal is als zomerdekbed. Dit betekent namelijk dat het dekbed je lichaam in de zomer heerlijk koel houdt en in de winter lekker warm. Ook zorgt een bamboe dekbed ervoor dat er weinig of geen nare (transpiratie)geuren blijven hangen. Het dekbed is namelijk van nature antibacterieel, waardoor het langer fris blijft. Dit heeft als bijkomend voordeel dat je het dekbed niet hoeft te wassen en/of in de droger hoeft te doen. Dagelijks het dekbed opschudden en een raam openzetten is al voldoende. Daarnaast is bamboe van nature hypoallergeen dus zeer geschikt als je astma of een huisstofmijt allergie hebt. Bamboe dekbedden worden tevens duurzaam geproduceerd: met weinig waterverbruik en zonder bestrijdingsmiddelen.

Vochtregulerend dons


Ten derde is vochtregulerend dons een goede keuze voor een fijn zomerdekbed. Net als het katoenen dekbed heeft het donzen dekbed een goede vochtregulatie. Het verschil zit hem met name in het gewicht: een donzen dekbed is veel lichter dan een dekbed van katoen. Een donzen dekbed kun je ook gewoon in de wasmachine wassen op 40-60 graden, liefst met een wol- of fijn-wasprogramma. We raden je aan om altijd even op het waslabel te kijken voor het juiste advies.

Verkoelend zijde


Zijde heeft net als katoen en dons de eigenschap om vocht goed te reguleren, waardoor het uitermate geschikt is als materiaal in een zomerdekbed. Een zijden dekbed is het dunst en koelst van alle genoemde materialen. Je kunt het dekbed ook prima als winterdekbed gebruiken, want een zijden dekbed voelt net als een dekbed gemaakt van bamboe lekker warm aan in het koude jaargetijde. Een zijden dekbed heeft ook als voordeel dat het zeer licht is en daardoor zacht om het lichaam heen valt. Dit kan een verlichtende werking hebben op reumaklachten, omdat de druk op het lichaam minder is. Tel daarbij nog de voordelen op van huidvriendelijk, antiallergisch en antistatisch en je hebt een ideaal zomerdekbed te pakken.

Enkel of 4-seizoenen dekbed?


Naast de enkele zomerdekbedden die we hebben genoemd, zijn er ook 4-seizoenen dekbedden waar je eventueel voor kunt kiezen. Wat is nu precies een 4-seizoenen dekbed en wat is beter, een enkel of 4-seizoenen dekbed?

Wat is een 4-seizoenen dekbed?

Een 4-seizoenen dekbed (ook wel een ‘all season’ dekbed genoemd) heeft 2 aparte delen/lagen: een deel is ideaal als zomerdekbed en een deel perfect voor de lente/herfst. Een winterdekbed krijg je als je de 2 delen aan elkaar koppelt. Op deze manier slaap je elk seizoen onder een geschikt dekbed(deel). Het verschil met een enkel dekbed is dat een enkel (het woord zegt het al) dekbed uit 1 deel bestaat, welke je het hele jaar kunt gebruiken vanwege de goede isolatie.

4-seizoenen dekbed of enkel?

Het voordeel van een 4-seizoenen dekbed is het gemak van het wisselen tussen de verschillende delen. Je past het dekbed in een handomdraai aan op de slaapkamertemperatuur: het zomerdeel voor warme perioden, de lente-/herfstlaag voor de frissere perioden en beide lagen gecombineerd voor de echt koude dagen. Als je niet steeds van dekbed wilt wisselen en jouw slaapkamer het hele jaar een constante temperatuur heeft, is een enkel dekbed aan te raden.

Conclusie


De conclusie is dat je jouw ideale zomerdekbed kiest op basis van het materiaal en jouw persoonlijke voorkeur. Heb je hulp nodig bij de keuze van een geschikt zomerdekbed? Loop gerust binnen bij een van onze verkooppunten of maak online een afspraak.

Wil je nog meer handige slaapkamer-zomertips? Lees dan onze verkwikkende blogs ‘Slaapkamer koel houden’ en ‘Zweten tijdens slapen’.

Terug naar nieuwsoverzicht