menu
CONTACTGEGEVENS
Hml Bedding

E-mail: info@hmlbedding.nl
KVK: 17150997
BTW: NL818345548B01

Kantoor-/magazijnadres

​Van Leeuwenhoekweg 9
5482 TK Schijndel

Alleen op afspraak

Hoe lang kan een mens zonder slaap?

Stel je bed samen

Hoe lang kan een mens zonder slaap? Volgens deskundigen is het antwoord hierop zo’n 24 uur. Een etmaal niet slapen kan volgens deze kenners nog geen kwaad, maar na 24 uur wordt het vervelend en kunnen er allerlei negatieve effecten optreden. Welke effecten dat zijn, lees je in deze blog.

Mogelijke gevolgen van te weinig slaap


Het is jou ook vast wel eens overkomen dat je een nacht slecht of helemaal niet slaapt. Op zich levert dit niet meteen grote problemen op, maar het slaaptekort moet niet teveel worden. Wanneer je een paar nachten niet of heel slecht slaapt, merk je dat je lichaam en geest uitgeput raken. Je kunt niet alleen last krijgen van hoofdpijn en duizeligheid, maar ook een vervelend kort lontje krijgen en maag-/darmproblemen. Het is zelfs mogelijk dat je gaat hallucineren en een depressie of een hart- en vaatziekte ontwikkelt.

Waarom is slapen belangrijk?


Je kunt je voorstellen dat genoeg en goed slapen daarom erg belangrijk is. Wanneer je genoeg slaapt, kan het lichaam zowel fysiek als geestelijk goed herstellen. Je krijgt meer energie en je weerstand blijft op peil. Je gezondheid is gebaat bij een goede nachtrust!

Hoeveel slaap heb je nodig?


Maar hoeveel slaap heb je eigenlijk nodig? Deze vraag is niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Het hangt namelijk af van een aantal factoren zoals de gezondheid, leeftijd en activiteiten overdag.

Met een goede gezondheid heb je als volwassene of senior over het algemeen genoeg aan 7 tot 9 uur slaap per dag. Iemand met een slechte gezondheid (denk hierbij aan iemand met maagproblemen, chronische pijn of een depressie) zal juist meer willen slapen, al lukt dat niet altijd goed met dergelijke ongemakken. Ook mensen die overmatig alcohol drinken, veel roken en te vet eten, hebben behoefte aan extra uren slaap en doen dan ook vaak overdag enkele dutjes. De nachtrust raakt verstoord, omdat ze ’s avonds moeilijk in slaap vallen en niet goed kunnen doorslapen.

Verder hangt de slaapbehoefte af van de hoeveelheid beweging overdag. Wanneer je overdag lekker actief bent, heb je geen powernaps nodig en slaap je ’s nachts ook beter. Je moet er wel op letten dat je niet vlak voor het slapengaan te actief bent. Dan is de kans groot dat je niet snel in slaap valt en je jouw gewenste slaapuren niet haalt.

Wat doen om goed te slapen?


Intensief sporten vlak voor het slapengaan is dus ‘not done’, maar wat mag je in de avond wel doen om vervolgens goed te slapen? De meest voor de hand liggende ‘activiteiten’ zijn onder andere het nemen van een warm bad of warme douche, een boek lezen of het doen van ontspanningsoefeningen. Hierdoor word je kalm en ontspannen je spieren, waardoor je gemakkelijker de slaap kunt vatten en beter doorslaapt.

Heb je dit al geprobeerd en kun je nog steeds niet goed slapen? Kijk dan eens op onze website naar overige slaapproblemen tips of breng een bezoekje aan een beddenspeciaalzaak voor een deskundig slaapadvies. Wellicht geeft jouw matras je niet meer de juiste ondersteuning of is je topper aan vervanging toe? Dat kan ook zorgen voor een verstoorde nachtrust. De professionals in de winkel kunnen je helpen, zodat je hopelijk weer lekker slaapt.

Terug naar nieuwsoverzicht