menu
CONTACTGEGEVENS
Hml Bedding

E-mail: info@hmlbedding.nl
KVK: 17150997
BTW: NL818345548B01

Kantoor-/magazijnadres

​Van Leeuwenhoekweg 9
5482 TK Schijndel

Alleen op afspraak

Hoe lang gaat een dekbed mee?

Stel je bed samen

Hoe lang gaat een dekbed mee? Deze vraag wordt vaak gegoogled of gesteld in de beddenspeciaalzaak. Helaas is op deze vraag geen eenduidig antwoord te geven. Hoe lang een dekbed meegaat is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. In deze blog zie je de meest voorkomende de revue passeren.

Zoveel jaar gaat jouw dekbed mee


Gemiddeld gaat een dekbed 8 tot 10 jaar mee. Daarna is de stof nagenoeg versleten en verliest het dekbed zijn warmte. Ook is het wat hygiëne betreft niet verstandig om langer dan de genoemde periode onder hetzelfde dekbed te liggen. Door het lichaamsvocht dat je in al die jaren verliest, wordt het dekbed smoezelig en is de kans groot dat het vol zit met huisstofmijt. Zijn er in jouw dekbed ook gele vlekken zichtbaar en heb je het vaker koud in bed dan voorheen? Hoogste tijd om je dekbed te vervangen!

Levensduur dekbed afhankelijk van materiaal


Hoe lang jouw dekbed meegaat, is onder andere afhankelijk van het materiaal waarvan het gemaakt is. We nemen de meest gebruikte materialen wol, dons en polyester onder de loep.

Dekbed van wol

Een dekbed dat gevuld is met wol heeft een levensduur van ongeveer 10 jaar, mits je het goed onderhoudt. Wol heeft als kenmerk dat het niet snel slijt als gevolg van schimmel of huisstofmijt. Daarnaast wordt een wollen dekbed over het algemeen alleen in de winter gebruikt, waardoor het langer meegaat dan een dekbed dat het hele jaar door op je bed ligt.

Dekbed van dons

Ook een dekbed van dons heeft een gemiddelde levensduur van 10 jaar wanneer je het goed verzorgt. Net als wol is dons een natuurproduct en daarom ook minder slijtage-gevoelig dan bijvoorbeeld polyester.

Dekbed van polyester

Een ander vaak gebruikt materiaal in een dekbed is een kunstmatige vezel zoals polyester. Het nadeel van dit niet-natuurlijke product is dat het minder slijtvast is. Een dergelijk dekbed gaat gemiddeld 5 tot 8 jaar mee. Een dekbed van dit materiaal gaat dus een stuk minder lang mee dan een dekbed van natuurlijke materialen.

Gelukkig is het mogelijk om de levensduur van je dekbed te verlengen. Als je onderstaande tips ter harte neemt, geniet je langer van jouw dekbed.

Zo gaat jouw dekbed langer mee


Ten eerste adviseren we je om het (dek)bed te luchten om ervoor te zorgen dat je dekbed langer meegaat. Hiermee bedoelen we dat je in de ochtend niet meteen het bed strak opmaakt, maar het dekbed openslaat zodat het even kan luchten. Op deze manier verdampt het lichaamsvocht sneller en krijgen vervelende beestjes minder kans om zich te nestelen in jouw (dek)bed. Zet indien mogelijk ook een raam open, zodat de ruimte nóg beter kan ventileren.

Verder raden we je aan om wekelijks het dekbedovertrek te verschonen. Was het dekbedovertrek op 60 graden of hoger, zodat het echt goed schoon wordt. Het dekbed zelf hoeft niet elke week een wasbeurt te krijgen; 1 a 2 keer per jaar is voldoende. Bij voorkeur breng je het dekbed naar een wasserij/stomerij voor een grondige was-/stoombeurt. Wil je het dekbed liever zelf wassen? Doe dit dan met een mild wasmiddel en niet te heet. Kijk voor de juiste temperatuur altijd op het waslabel, aangezien het wasvoorschrift niet voor elk materiaal hetzelfde is.

Ook door het draaien van je dekbed kun je er langer van genieten. Met het jaarlijks 180 graden draaien voorkom je dat het dekbed aan één kant slijt.

Tot slot geven we nog als tip mee om niet (te vaak) bovenop het dekbed te zitten of te liggen en er zeker geen huisdieren op los te laten. Hierdoor gaat je dekbed gegarandeerd langer mee en heb je er jarenlang plezier van.

Dekbed vervangen?


Wil je weten hoe lang jouw dekbed nog meegaat? Houd het even voor het raam en wanneer er veel licht doorheen schijnt, is het dekbed aan vervanging toe. Bij de beddenspeciaalzaak kun je prima terecht voor een nieuw dekbed en andere slaapkameraccessoires dus loop gerust eens binnen.

Terug naar nieuwsoverzicht