- Over ons
- Winkels
- Configurator
- Inspiratie ontvangen
- Boxsprings
- Matrassen
- Blogs
- Moodboards
- Reviews
- Maatwerk en keurmerken
Hoe kies je een winterdekbed? Dit vragen veel mensen zich af nu het buiten weer kouder wordt. Welke materialen zijn geschikt voor de winter en waar moet je rekening mee houden bij een winterdekbed voor op je boxspring? Wij vertellen het je graag.
Er zijn veel verschillende materialen waaruit de vulling van een dekbed kan bestaan. Zo zijn er synthetische dekbedden (vaak van polyester) en dekbedden van natuurlijke materialen zoals katoen, wol, bamboe en dons. We verdiepen ons in de meest gekozen varianten voor de wintermaanden: dons en polyester.
Een vulling van dons is het populairst als het om winterdekbedden gaat. Dons ventileert en isoleert namelijk uitstekend en houdt in de winter de warmte daarom vast. Let bij de aanschaf wel op de verhouding dons/veren. Een hoog dons-percentage betekent dat het dekbed de warmte beter vasthoudt: hoe hoger het dons-percentage, hoe beter de isolatie. Ideaal als je last hebt van koude voeten in bed!
Een ander bijkomend voordeel van dons is dat het vochtregulerend is en het zich perfect naar jouw lichaam vormt. Daarnaast kan een donzen dekbed prima het hele jaar door worden gebruikt. Door de goede ventilatie geeft het ook voldoende frisheid tijdens warme nachten.
Naast dekbedden van natuurlijke materialen zijn er ook de populaire synthetische dekbedden. Deze dekbedden zijn met name geliefd vanwege de lage(re) prijs en de goede wasbaarheid. Een synthetisch dekbed is dan ook een uitkomst voor mensen met een (huisstofmijt)allergie. Je kunt het dekbed namelijk op een hoge temperatuur wassen (60 graden), waardoor huisstofmijt wordt gedood. Het dekbed houdt echter minder warmte vast en is daardoor wellicht minder geschikt als winterdekbed.
Een ander aspect waar je op moet letten bij het kopen van een winterdekbed, is de warmteklasse (1 t/m 4). Dit laat zien hoe warm het dekbed is, waarbij warmteklasse 1 de warmste klasse is en klasse 4 de minst warme. Maar welke warmteklasse is voor wie geschikt? Wij geven hieronder antwoord op deze vraag.
Een dekbed met deze warmteklasse is voor de echte koukleum onder ons, die in de winter het liefst een dikke pyjama en sokken aan heeft in bed. Als je het ’s nachts altijd koud hebt, raden we je zeker deze warmteklasse aan als je voor een winterdekbed kiest.
Heb je het wat minder snel koud en slaap je in een dunne pyjama of T-shirt, kies dan voor een winterdekbed met warmteklasse 2. Dit zijn nog steeds warme dekbedden, maar ze zijn iets minder dik dan dekbedden met warmteklasse 1. Ze zijn met name geschikt voor de herfst en winter.
Een warmteklasse 3 dekbed is geschikt voor de slaper die het vaker en sneller warm heeft dan andere slapers. Dekbedden met deze warmteklasse worden vaak in de lente en herfst op het bed gelegd. Ze zijn te dun voor de winter en net te dik voor de zomer, maar ideaal voor de overige jaargetijden.
Tot slot benoemen we de minst warme klasse, warmteklasse 4. Een dekbed met deze warmteklasse is uitermate geschikt voor de zomer. Ze noemen dit dan ook niet voor niks het ideale zomerdekbed.
Zoals je hierboven kunt lezen is de keuze voor een winterdekbed heel persoonlijk. Welk materiaal heeft jouw voorkeur, heb je het snel koud of juist warm? Deze aspecten spelen een rol bij de vraag ‘hoe kies je een winterdekbed?’.
Laat je daarom altijd goed informeren bij een beddenspeciaalzaak. De ervaren adviseurs bij onze verkooppunten helpen je graag bij het uitzoeken van een geschikt winterdekbed en/of overige slaapproducten.