menu
CONTACTGEGEVENS
Hml Bedding

E-mail: info@hmlbedding.nl
KVK: 17150997
BTW: NL818345548B01

Kantoor-/magazijnadres

​Van Leeuwenhoekweg 9
5482 TK Meierijstad

Alleen op afspraak

Droge lucht slaapkamer

Stel je bed samen

Wist je dat droge lucht in de slaapkamer kan zorgen voor diverse lichamelijke klachten en materiële schade aan bijvoorbeeld de muren en meubels zoals het bed? Hoe dat precies zit en hoe je droge lucht in de slaapkamer kunt voorkomen lees je in deze blog.

Luchtvochtigheid


Droge lucht wordt veroorzaakt door een te lage luchtvochtigheid, om precies te zijn wanneer deze minder is dan 40%. De luchtvochtigheid in de slaapkamer moet idealerwijs dus boven dit percentage liggen om geen materiële schade en/of gezondheidsklachten te krijgen. De perfecte luchtvochtigheid ligt tussen 40% en 60%.

Mogelijke gevolgen droge lucht slaapkamer


Een (te) droge lucht heeft dus niet alleen materiële gevolgen, maar ook jouw gezondheid loopt risico.

Materiële schade

Zo kunnen de muren, houten meubels en bijvoorbeeld ook de stof van de boxspring scheuren als de lucht te droog is. Ook is het mogelijk dat de vloer en kozijnen kromtrekken of krimpen, gewoonweg omdat ze uitdrogen.

Gezondheidsklachten

Deze materiële schade is natuurlijk al erg vervelend, maar vervelender wordt het wanneer er gezondheidsklachten optreden als gevolg van de te droge lucht in de slaapkamer. Zo zijn de meest voorkomende problemen een droge keel, kriebelhoest, hoofdpijn en vermoeidheid. Daarnaast kun je ook last krijgen van droge ogen, een droge huid en droog haar. Al deze klachten verstoren de nachtrust en daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Tips om droge lucht in slaapkamer te voorkomen


Tijd om iets te doen aan die droge lucht in de slaapkamer!

Zet een raam open

Zet om te beginnen het raam in de slaapkamer elke dag even open, zeker tijdens natte winterdagen wanneer de buitenlucht niet zo droog is. Op deze manier zorg je voor een betere luchtkwaliteit in de slaapkamer met als gewenst gevolg een betere nachtrust.

Zet de verwarming lager of helemaal uit

In de winter zetten veel mensen de verwarming aan en die zorgt ervoor dat het wat warmer wordt in de slaapkamer, maar tegelijkertijd ook droger. De lucht wordt verwarmd, waardoor de luchtvochtigheid omlaag gaat. Zet daarom de verwarming niet te hoog of doe hem liever helemaal uit. De beste temperatuur in de slaapkamer is ongeveer 18 graden.

Wanneer je het echt te koud hebt in de winter en niet kunt slapen, kun je voor het slapengaan een warme douche nemen en/of een flanellen pyjama aantrekken.

Zet planten in de slaapkamer

Een ander advies om droge lucht in de slaapkamer aan te pakken, is het plaatsen van planten. Ze verhogen de luchtvochtigheid en zuiveren de lucht. Planten nemen namelijk schadelijke stoffen op en breken ze ook weer af. Kies bij voorkeur voor planten die veel water nodig hebben zoals de krulvaren, ficus, gerbera, goud- en dwergpalm.

Houd je slaapkamer stofvrij

De slaapkamer stofvrij houden helpt ook tegen droge lucht dus verschoon eens per week het beddengoed en stofzuig alles grondig.

Plaats een luchtbevochtiger

Tot slot bestaat er een apparaat dat de luchtvochtigheid ook op peil kan houden: de luchtbevochtiger. Een dergelijk apparaat voegt vocht toe aan droge lucht en is daarom ideaal als je korte metten wilt maken met de (te) droge lucht in jouw slaapkamer. Je verbetert daarmee jouw nachtrust en diepe slaap, de slaap die je nodig hebt om uitgerust wakker te worden.

Terug naar nieuwsoverzicht