menu
CONTACTGEGEVENS
Hml Bedding

E-mail: info@hmlbedding.nl
KVK: 17150997
BTW: NL818345548B01

Kantoor-/magazijnadres

​Van Leeuwenhoekweg 9
5482 TK Schijndel

Alleen op afspraak

Levensduur matras

Stel je bed samen

De levensduur van een goed matras is gemiddeld 10 tot 15 jaar. Waar wordt deze levensduur door bepaald en is het mogelijk om deze te verlengen? Wij vertellen het je graag!

Welke factoren spelen een rol bij de levensduur van een matras?


Bij het bepalen van de levensduur van een matras spelen diverse factoren een rol: van het gebruikte materiaal tot de mate van onderhoud. Al deze factoren bepalen hoe lang jij plezier hebt van jouw matras.

Het gebruikte materiaal

Om te beginnen is het belangrijk om te weten van welk materiaal het matras is gemaakt. Over het algemeen gaan matrassen van koudschuim langer mee dan matrassen die gemaakt zijn van bijvoorbeeld polyether. Bij het laatstgenoemde materiaal is de kans op kuilvorming groter, waardoor de levensduur korter is.

Aan- of afwezigheid topper

Ligt er een topper bovenop jouw matras? Dan gaat het matras vaak langer mee dan wanneer het niet door een topper ‘beschermd’ wordt. Een topper zorgt er niet alleen voor dat het matras minder snel slijt, hij verhoogt ook nog eens het ligcomfort. Twee goede redenen om een topper te overwegen!

Mate van onderhoud

De mate van onderhoud is ook een belangrijke factor bij het bepalen van de levensduur van een matras. Met een goed onderhoudsritueel zorg je ervoor dat jouw matras lang(er) meegaat.

Levensduur matras verlengen


Als je een goed en fijn matras hebt, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Door onderstaande ‘onderhoudsrituelen’ in acht te nemen, kun je de levensduur van jouw matras verlengen.

Matras draaien en keren

Het regelmatig draaien en keren van het matras (en de eventuele topper) zorgt ervoor dat de materialen gelijkmatig belast worden, waardoor kuilvorming minder snel vertoond wordt. Een goed draai- en keermoment is bijvoorbeeld telkens bij het verschonen van het bed.

Matras luchten voor een langere levensduur

Een andere, misschien minder fysiek-belastende manier om de levensduur van je matras te verlengen, is het matras elke ochtend even laten luchten. Liever maken we ons bed na het opstaan op, maar het is beter om dat niet meteen te doen. Als je het dekbed even openslaat kan het vocht verdampen en de warmte eruit, hetgeen vervelende bacteriën en luchtjes in het matras voorkomt.

Matras schoonhouden

Ook met het wekelijks stofzuigen van het matras voorkom je vervelende bacteriën in bed. Huisstofmijt krijgt minder kans om zich in het matras te nestelen wanneer je het vaak stofzuigt. Het is niet alleen gunstig voor de levensduur van het matras, maar het is ook beter voor je gezondheid. Stofzuig wel met een speciaal mondstuk om de matrasstof niet te beschadigen.

Matras voorzien van molton

Je matras voorzien van een molton past ook goed in het rijtje van onze levensduur-verlengende tips. Een molton is een hoes die je om het matras doet, onder het hoeslaken. Hij beschermt onder andere het matras tegen lichaamsvocht, waardoor het matras minder snel slijt.

Meer weten?


Wil je meer weten over de levensduur van een matras of wil je weten of jouw matras aan vervanging toe is? Ga dan gerust naar een slaapspecialist bij jou in de buurt en laat je uitgebreid informeren.

Terug naar nieuwsoverzicht