menu
CONTACTGEGEVENS
Hml Bedding

E-mail: info@hmlbedding.nl
KVK: 17150997
BTW: NL818345548B01

Kantoor-/magazijnadres

​Van Leeuwenhoekweg 9
5482 TK Schijndel

Alleen op afspraak

Wanneer topper boxspring vervangen?

Stel je bed samen

Wanneer moet je de topper van je boxspring vervangen? Over het algemeen dien je de topper van je boxspring na 5 tot 10 jaar te vervangen. Dit is echter wel afhankelijk van een heel aantal factoren, die we je in deze blog verder uitleggen.

Wat is een matras topper?


Een matras topper, ook wel topdekmatras genoemd, is een dun matras (circa 10 cm) dat je bovenop de boxspring matrassen legt. Waar het matras zorgt voor een stabiele ondersteuning, zorgt de matras topper voor een comfortabele en drukverlagende bovenlaag. Er zijn diverse matras toppers verkrijgbaar en het is dan ook erg belangrijk dat je de juiste variant kiest die bij jou past.

Voordelen matras topper


Een matras topper zorgt niet alleen voor meer slaapcomfort. Hij beschermt ook het onderliggende matras, waardoor deze langer meegaat. Daarnaast is de antibacteriële tijk (hoes) probleemloos afneembaar en makkelijk te reinigen in de wasmachine. Met een tweepersoons matras topper kun je ook nog eens de hinderlijke kier tussen de twee onderliggende eenpersoonsmatrassen wegwerken, waardoor het een mooi geheel wordt.

Levensduur matras topper


Alle onderdelen van een boxspring hebben een verschillende levensduur. Zo kan het onderstel tot wel 25 jaar meegaan, terwijl de levensduur van een matras tussen de 10 tot 15 jaar ligt. De matras topper dient na zo’n 5 tot 10 jaar vervangen te worden. De levensduur van de matras topper is daarnaast ook van een aantal factoren afhankelijk:

Het gekozen materiaal (koudschuim, latex, traagschuim)

Koudschuim heeft als eigenschap dat het een hoge veerkracht (high resilience) heeft en een goede warmte-/vochtregulatie, waardoor het lang(er) meegaat.

Persoonlijke kenmerken

Iemand met meer lichaamsgewicht oefent meer druk uit op de matras topper, waardoor de matras topper minder lang meegaat. Wanneer je veel transpireert, slijt de matras topper ook sneller. Dit kun je eventueel voorkomen door de matras topper te voorzien van een beschermhoes die voorkomt dat vuil en vocht rechtstreeks in de matras topper trekken.

Reiniging en onderhoud

Regelmatig luchten en keren van je matras en matras topper zorgt voor een langere levensduur. Probeer dit zo vaak mogelijk te doen, bijvoorbeeld telkens als je het bed verschoont, zodat het matras en de topper aan alle kanten even veel belast wordt.

Vervangen matras topper


Vanaf het moment dat je jouw matras topper in gebruik neemt, is er vrijwel direct contourvorming waar te nemen. Dit is heel normaal. De materialen die in de matras toppers gebruikt zijn, worden onder andere geselecteerd om hun aanpassingskwaliteit. Alles in dit product moet in staat zijn om zich optimaal te kunnen vormen naar de contouren van jouw lichaam. De vorming zal zich overigens voornamelijk concentreren in de tijk en wat minder in de kern. Deze vorming is onvermijdelijk, maar heeft geen invloed op de kwaliteit of het ligcomfort. Ons advies is om de matras topper dagelijks even op te schudden, zodat de tijk zich weer kan herpakken en je de matras topper van de boxspring minder snel hoeft te vervangen.

Wanneer je écht niet meer lekker ligt, kun je overwegen om enkel de matras topper van de boxspring te vervangen. Bij onze verkooppunten kun je diverse matras toppers testen. Probeer dit te doen op ongeveer eenzelfde type matras als je nu hebt en controleer ook of jouw eigen matras nog redelijk vlak is aan de bovenkant. Een matras topper verbetert namelijk alleen de ondersteuning van het matras wanneer deze niet is doorgezakt.

Terug naar nieuwsoverzicht