menu
CONTACTGEGEVENS
Hml Bedding

E-mail: info@hmlbedding.nl
KVK: 17150997
BTW: NL818345548B01

Kantoor-/magazijnadres

​Van Leeuwenhoekweg 9
5482 TK Schijndel

Alleen op afspraak

Wel of niet eten voor het slapen

Stel je bed samen

Wel of niet eten voor het slapen, dat is voor veel mensen een dilemma. Volgens slaapcoaches is het niet verkeerd om iets te eten voordat je naar bed gaat, mits je rekening houdt met wát je eet. Wat kun je het beste nemen om de lichte trek te stillen en wat kun je beter laten staan zo vlak voor het slapengaan? We vertellen het je in deze blog.

Mogelijke gevolgen van eten voor het slapen


Volgens kenners is het verstandig om 3 uur, maar in ieder geval 1 uur, voor het slapengaan niks meer te eten. Dit om te voorkomen dat je maag-/darmstelsel ‘s nachts aan het werk moet, terwijl dit eigenlijk tot rust hoort te komen. Je kunt last krijgen van een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur of buikkrampen, hetgeen de nachtrust kan verstoren. Wil je voordat je gaat slapen toch graag iets nuttigen om van een knorrende maag af te komen? Let dan op de portiegrootte en het soort voedsel dat je neemt.

Voedsel dat de slaap verstoort


Pittig en vet voedsel kun je beter niet eten voordat je naar bed gaat. Laat die kaasblokjes en vlammetjes dan ook liggen als je van plan bent om binnen het uur te gaan slapen. Dit geldt ook voor suikerrijk voedsel zoals snoep, koekjes en wit brood. Door de aanwezigheid van ‘snelle suikers’ val je moeilijker in slaap.

Er zijn ook bepaalde drankjes die de slaap kunnen verstoren. Denk hierbij aan koffie en drankjes met alcohol. Door de in koffie aanwezige cafeïne lig je langer wakker en slaap je ook minder vast. Een kopje cafeïnevrije koffie is een goed alternatief. (Teveel) alcoholhoudende drankjes zijn ook uit den boze wanneer je lekker wilt slapen. Je valt er vaak wel snel door in slaap, maar slaapt onrustiger, minder diep en hebt sneller last van snurken. Dat is niet alleen voor jezelf onprettig, maar zeker ook voor je partner.

Voedsel dat de slaap bevordert


Voor de hongerige mensen onder ons zijn er gelukkig genoeg voedingsmiddelen die je met een gerust hart kunt nemen voordat je gaat slapen. Deze zijn bij voorkeur koolhydraatarm en bevatten het aminozuur tryptofaan en/of het mineraal magnesium, welke een kalmerend effect hebben. Bananen, dadels, melk, yoghurt (zonder suiker), amandelen en havermout zijn hier goede voorbeelden van.

Overig slaapadvies


Ben jij van het team ‘wel eten voor het slapen’? Neem dan bovenstaande tips ter harte en ervaar geen of in ieder geval minder problemen tijdens de nachtrust.

Wil je graag een antwoord op andere slaap-gerelateerde vragen? Ga dan eens naar een beddenspeciaalzaak waar de professionals je met hun expertise graag helpen.

Terug naar nieuwsoverzicht