menu
CONTACTGEGEVENS
Hml Bedding

E-mail: info@hmlbedding.nl
KVK: 17150997
BTW: NL818345548B01

Kantoor-/magazijnadres

​Van Leeuwenhoekweg 9
5482 TK Meierijstad

Alleen op afspraak

Last van snurken?

Stel je bed samen

Als je snurkt gaat dat misschien niet meteen ten koste van je eigen nachtrust, maar vaak wel van die van je partner. Gelukkig zijn er tal van manieren om dit probleem aan te pakken. Om te weten wat je tegen snurken kunt doen, is het van belang om er eerst achter te komen waar dat nachtrust-verstorende geluid vandaan komt.

Wat is snurken?


Snurken is een brommend/zagend geluid dat ontstaat door vernauwing van de luchtwegen. Je kunt je voorstellen dat bij een dergelijke vernauwing lucht meer moeite heeft om te stromen. Er moet harder voor worden gewerkt, waardoor de weke delen zoals het verhemelte, de huig en de wanden van de keelholte gaan trillen. Deze trillingen zorgen voor het vervelende snurkgeluid.

Oorzaken van snurken


Snurken kan verschillende oorzaken hebben: van roken en (veel) alcohol drinken, tot verkoudheid of overgewicht.

Roken of alcohol drinken

We weten allemaal dat roken en alcohol drinken slecht is voor onze gezondheid, maar wist je ook dat deze ‘gewoonten’ ervoor kunnen zorgen dat je gaat snurken? Wanneer je rookt, vergroot je de kans op ontsteking van de slijmvliezen en luchtwegen, met snurken als gevolg. Bij het (veel) nuttigen van alcohol (of slaap-/kalmeringsmiddelen) verslappen de spieren in de mond en keelholte. Hierdoor is de kans groot dat je gaat snurken.

Leeftijd of overgewicht

Wist je dat oudere mensen meer snurken dan jongeren? Dit komt, omdat bij ouderen het slijmvlies in de keelholte dikker en slapper is. Ook mensen met overgewicht hebben een grotere snurkkans. Ze hebben meer vetweefsel in de keelholte, waardoor tong en gehemelte dichter bij elkaar liggen en snurken een logisch gevolg is.

Verkeerde slaaphouding

Een ‘verkeerde’ slaaphouding kan er ook voor zorgen dat je snurkt. Met een verkeerde slaaphouding bedoelen we in dit geval de rugligging. Wanneer je op je rug slaapt, glijdt je tong de keelholte in en sluit hij als het ware de luchtwegen deels af, waardoor je gaat snurken.

Verkoudheid of hooikoorts

Wanneer je een verstopte neus hebt door een verkoudheid of hooikoorts, haal je adem door je mond in plaats van je neus en dat vergroot de kans op snurken aanzienlijk. Daarnaast zwellen bij hooikoorts vaak je slijmvliezen en keelholte op.

Slaapapneu

Mensen met slaapapneu kampen tijdens hun slaap met ademstops door afsluiting van de keelholte als gevolg van een slappe luchtpijp of slap strottenhoofd. De ademhaling stopt even en hervat zich na een paar seconden weer. Om er achter te komen of je last hebt van slaapapneu kun je via de huisarts een slaaponderzoek aanvragen.

Mogelijke oplossingen


Gelukkig kun je op verschillende manieren het snurkprobleem aanpakken. We zetten de mogelijke oplossingen voor je op een rij.

  1. Stoppen met roken en niet teveel alcohol drinken
    Het beste is natuurlijk om helemaal te stoppen met roken en niet teveel (of geen) alcohol te drinken voor het slapengaan, maar dit is misschien niet voor iedereen mogelijk. In dat geval kun je het snurken proberen te stoppen/te verminderen met een anti-snurkmiddel zoals een neuspleister, waarbij door het ‘groter maken’ van de neusgaten er meer lucht kan stromen. Een ander anti-snurkmiddel is de veelgebruikte snurkbeugel, die er voor zorgt dat de onderkaak niet naar achteren zakt tijdens het slapen.

  2. Afvallen bij overgewicht
    Als je kampt met overgewicht en een snurkprobleem hebt, is afvallen de meest voor de hand liggende oplossing. Echter, dit is net als stoppen met roken wellicht niet zo gemakkelijk. Wees daarom niet meteen te streng voor jezelf. Begin met gezonder te eten en probeer meer te bewegen, al dan niet met hulp van een personal coach/voedingsdeskundige.

  3. Veranderen slaaphouding
    Een rugligging als slaaphouding vergroot de kans op snurken. Je kunt proberen een andere houding aan te nemen in bed, bijvoorbeeld de zijligging. Vind je dit lastig, maar wil je wel van het gesnurk af? Naai dan bijvoorbeeld een tennisbal in de achterkant van je pyjama, waardoor je genoodzaakt bent om een andere slaaphouding aan te nemen.

  4. Gebruiken van neusspray/-druppels en/of pillen bij verkoudheid en hooikoorts
    Hooikoortsklachten en een verkoudheid kun je verlichten door het gebruik van een neusspray, neusdruppels of pillen. Beter is natuurlijk om een verkoudheid te voorkomen door vaak je handen te wassen, genoeg te bewegen en gezond te eten.

  5. Behandelen van slaapapneu
    Om slaapapneu aan te pakken, kun je een speciaal apparaat aanschaffen dat via een mond-/neusmasker lucht in de luchtwegen blaast, waardoor deze open blijven en het ademhalen niet stopt. Hiermee kun je het snurken verminderen.

Een goed hoofdkussen


Wanneer je last hebt van snurken is een goed hoofdkussen ook erg belangrijk. Als snurker is slapen op je zij het beste. Om in deze positie je nek en hoofd voldoende te ondersteunen, heb je een wat dikker hoofdkussen nodig dat de ruimte tussen je hoofd en schouders opvult. De adviseurs bij onze verkooppunten kunnen je er alles over vertellen!

Terug naar nieuwsoverzicht