menu
CONTACTGEGEVENS
Hml Bedding

E-mail: info@hmlbedding.nl
KVK: 17150997
BTW: NL818345548B01

Kantoor-/magazijnadres

​Van Leeuwenhoekweg 9
5482 TK Schijndel

Alleen op afspraak

Waarom woel je in bed?

Stel je bed samen

De een doet het zelden en de ander doet het de hele nacht: woelen in bed. Dit kan erg vervelend zijn voor jezelf, maar zeker ook voor je partner. Het kan de nachtrust namelijk aanzienlijk verstoren. De grote vraag is: waarom woel je in bed en hoe stop je deze nachtrust-verstorende activiteit? Wij zochten het voor je uit.

Oorzaken woelen in bed


Je herkent het misschien zelf ook wel: wanneer je niet in slaap kunt vallen, verander je vaak je slaappositie en word je onrustig. Het woelen kan zelfs nog doorgaan wanneer je al in (lichte) slaap bent. Waar wordt dit nachtelijke gewoel door veroorzaakt?

Verkeerd matras

Ten eerste kan het met (de kwaliteit van) jouw matras te maken hebben. Misschien is het matras te hard, te zacht of is er kuilvorming zichtbaar. Het is goed om jezelf af te vragen of jouw matras je nog voldoende ondersteuning biedt. Wanneer het matras niet (meer) past bij jouw postuur, gewicht en slaaphouding kun je last krijgen van je nek en rug. Je kunt je voorstellen dat je hierdoor vaker woelt in bed.

Stress

Een andere vaak voorkomende woeloorzaak is stress. Wanneer je overdag gestrest bent, lig je in bed vaak nog te piekeren en kun je niet in slaap komen, met als gevolg veel draaimomenten en frustratie. Als je dan eindelijk de slaap kunt vatten, gaat het gewoel vaak nog door. Je lichaam en geest zijn eigenlijk nog niet voldoende tot rust gekomen, waardoor je onrustiger slaapt.

Verkeerde slaaphouding

Ook een verkeerde slaaphouding kan zorgen voor woelen in bed. We nemen de minst goede slaaphouding, het buikslapen, even als voorbeeld. Bij mensen die op hun buik slapen is de nek naar links of rechts gedraaid en is de druk op de schouders, onderrug en nek groot. Dit kan voor vervelende pijntjes zorgen, waardoor er meer kans is op woelen.

Mogelijke oplossingen woelen in bed


Gelukkig zijn er genoeg oplossingen om het woelen in bed tegen te gaan.

Matras vervangen

Als jouw matras je niet meer de juiste ondersteuning geeft, is het slim om op zoek te gaan naar een nieuwe variant. Dit kan bijvoorbeeld met de hulp van een professional bij een beddenspeciaalzaak. Je kunt op je gemak diverse matrassen testen en op die manier een goede keuze maken.

Ontspannen voor het slapengaan

Om je stressniveau te verlagen voor het slapengaan is het verstandig om eerst even te ontspannen. Een boek lezen, in bad gaan of mediteren zijn hier goede voorbeelden van. Je zult merken dat je lichaam en geest rustig worden en dat je lekker in slaap valt zonder veel gewoel.

Slaaphouding veranderen

Val je altijd op je buik in slaap en heb je vaak last van je nek, schouders en rug? Dan is het aanleren van een andere slaaphouding de moeite waard. Je klachten worden minder of verdwijnen zelfs helemaal en je nachtrust verbetert aanzienlijk. Slaap jij toch het liefst op je buik? Zorg dan dat je voor een hoofdkussen voor buikslapers kiest, zodat je de juiste ondersteuning krijgt.

Terug naar nieuwsoverzicht