menu
CONTACTGEGEVENS
Hml Bedding

E-mail: info@hmlbedding.nl
KVK: 17150997
BTW: NL818345548B01

Kantoor-/magazijnadres

​Van Leeuwenhoekweg 9
5482 TK Meierijstad

Alleen op afspraak

Waarom slaapwandel je?

Stel je bed samen

Waarom ga je midden in de nacht uit bed om door het huis te lopen, meubels te verplaatsen of de was op te vouwen? Met andere woorden: waarom slaapwandel je? In deze blog gaan we dieper in op het bijzondere fenomeen slaapwandelen.

Wat is slaapwandelen?


Slaapwandelen behoort net als snurken, slapeloosheid en slaapapneu tot de slaapstoornissen en het vindt meestal plaats tijdens de diepe slaap. Een slaapwandeling duurt vaak niet langer dan 10 minuten, maar kan wel vaker per nacht optreden. Mensen die slaapwandelen worden ’s nachts opeens lichamelijk actief, terwijl hun hersenen slapen. De bed-/kamergenoot denkt waarschijnlijk dat de slaapwandelaar wakker is en wil diegene aanspreken, maar dat lukt nauwelijks. Om te voorkomen dat de slaapwandelaar agressief wordt of schrikt, is het beter om deze niet wakker te maken, maar voorzichtig terug naar bed te begeleiden. Soms loopt de slaapwandelaar na de wandeling of activiteit zelf weer terug naar bed, maar het is ook mogelijk dat hij op een andere plek verder gaat slapen.

Slaapwandelen is overigens niet gevaarlijk, maar je kunt je natuurlijk wel bezeren als je ergens tegenaan loopt of over struikelt tijdens de nachtelijke wandeling.

Oorzaken slaapwandelen


Over de precieze oorzaken van slaapwandelen is helaas niet veel bekend. Waarschijnlijk kunnen meerdere factoren een rol spelen zoals erfelijkheid, vermoeidheid, koorts, spanning, slaaptekort, jetlag, psychische stoornis of alcohol en drugs. Het fenomeen komt vaker bij kinderen voor dan bij volwassenen. Gelukkig groeien kinderen er vaak vanzelf overheen en kunnen volwassenen het probleem op andere manieren aanpakken of voorkomen.

Hoe kun je slaapwandelen voorkomen?


Als je last hebt van stress, is het goed en belangrijk om te ontspannen door bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen te doen, een boek te lezen of rustige muziek te luisteren voordat je gaat slapen. Ga ook op tijd naar bed als je merkt dat je vermoeid bent. Wanneer je elke dag lang genoeg en goed slaapt, kun je slaapwandelen voorkomen. Probeer ook het alcohol-, drugs- en cafeïnegebruik te stoppen of te beperken. Deze middelen kunnen slaapwandelen uitlokken.

Verder is het een goed idee om de slaapkamer slaapwandel-bestendig te maken. Laat geen dingen rondslingeren waar je overheen kunt vallen en doe eventueel de slaapkamerdeur dicht of op slot, zodat je de slaapwandelruimte beperkt. Voor de hardnekkige slaapwandelaars onder ons kan een neuroloog in een slaapkliniek wellicht uitkomst bieden.

Tips voor (andere) slaapproblemen


Heb je geen last van slaapwandelen, maar kamp je met een ander slaapprobleem? Lees dan eens onze blog met handige tips of ga voor een uitgebreid slaapadvies naar een beddenspeciaalzaak.

Terug naar nieuwsoverzicht