menu
CONTACTGEGEVENS
Hml Bedding

E-mail: info@hmlbedding.nl
KVK: 17150997
BTW: NL818345548B01

Kantoor-/magazijnadres

​Van Leeuwenhoekweg 9
5482 TK Meierijstad

Alleen op afspraak

Hoe vaak hoofdkussen vervangen?

Stel je bed samen

Lig jij ook al een paar jaar op hetzelfde hoofdkussen en heb je last van je nek en schouders? Grote kans dat jouw hoofdkussen aan vervanging toe is. Hoe vaak moet je jouw hoofdkussen eigenlijk vervangen?

Waarom hoofdkussen vervangen?


Een hoofdkussen gaat ongeveer 2 tot 4 jaar mee. Daarna verliest het zijn stevigheid, waardoor de ondersteuning voor je hoofd, nek en schouders minder wordt, met hoofd- en/of nekpijn na het slapen als gevolg. Het is van belang dat je het hoofdkussen elke 2 tot 4 jaar vervangt, zeker wanneer je merkt dat de ondersteuning afneemt. Daarnaast is de kans op huisstofmijt, schimmels en (zichtbare) zweetplekken groter naarmate je langer op hetzelfde hoofdkussen blijft liggen.

De genoemde levensduur hangt af van de wasfrequentie, de aan- of afwezigheid van een beschermende kussenmolton en het materiaal/de vulling van het kussen.

Levensduur hoofdkussen verlengen


Er zijn diverse hoofdkussens op de markt met verschillende vullingen. Zo is het synthetische hoofdkussen het meest bekend, terwijl dit (minder stevige) kussen de kortste levensduur heeft van zo’n 2 tot 3 jaar. Dit geldt tevens voor een hoofdkussen van dons, dat snel zijn volume verliest. Een kussen van traagschuim of latex daarentegen heeft een langere levensduur vanwege het beter behouden van zijn vorm. Deze kussens hoef je pas na gemiddeld 3 tot 4 jaar te vervangen.

Met een molton gun je het hoofdkussen ook een langere levensduur. Een molton beschermt als het ware het kussen tegen vocht, huidschilfers en huisstofmijt. Wist je dat een molton in de zomer voor een lekkere koelte zorgt en jou in de winter aangenaam warm houdt? Een goed idee dus om je hoofdkussen te voorzien van een molton.

Ook de wasfrequentie is van belang voor de levensduur van jouw hoofdkussen. We raden je aan om de kussensloop wekelijks te wassen en het kussen eens per twee maanden.

Hoe hoofdkussen wassen?


Het is belangrijk dat je het hoofdkussen op de juiste manier wast, om er voor te zorgen dat het echt goed schoon wordt. Het wasadvies verschilt per materiaal dus kijk altijd even op het waslabel voor de specifieke instructies. Over het algemeen geldt het volgende advies voor de verschillende materialen.

Hoofdkussen van dons

Een kussen met een donzen vulling kan prima in de wasmachine en in de droger. Tip: wanneer je een tennisbal erbij doet in de wasmachine wordt het kussen meteen goed opgeschud.

Hoofdkussen van synthetisch materiaal

Ook een kussen met een synthetische vulling mag in de wasmachine (op maximaal 60 graden) en in de droger. Een klein beetje wasmiddel is voldoende bij synthetische kussens.

Hoofdkussen van traagschuim

Een hoofdkussen van traagschuim kan helaas niet in de wasmachine, maar je mag het gelukkig wel met de hand wassen. Traagschuim droogt niet heel snel dus houd hier rekening mee.

Hoofdkussen van latex

Een latex hoofdkussen is helaas niet wasbaar, omdat het materiaal afbrokkelt wanneer het nat wordt. De hoes die om de latexvulling zit mag overigens (in de meeste gevallen) wel in de wasmachine, net als de hoes van het traagschuim kussen.

Welk hoofdkussen is geschikt voor jou?


Is jouw hoofdkussen aan vervanging toe en wil je weten welk type kussen het meest geschikt is voor jou? Kijk dan allereerst naar je favoriete slaaphouding en stem jouw keuze daar op af. Lig jij het liefst op je buik? Ga dan voor een hoofdkussen voor de buikslaper. Dit hoofdkussen heeft als belangrijk kenmerk dat het niet te dik is, maar juist dun, zacht en soepel. Zo ligt je hoofd in een min of meer rechte lijn met je ruggengraat en is de spanning op je nek en hoofd minimaal.

Wat jouw favoriete slaaphouding ook is, het is belangrijk dat je een hoofdkussen kiest die daar het beste bij past. De adviseurs in de beddenspeciaalzaak helpen jou hier graag bij.

Terug naar nieuwsoverzicht