Van Hulst Wonen

Peter Zuidstraat 7 - 9, 5845 AK, Sint Anthonis, Nederland
0485 381902, info@vanhulstwonen.nl
Maandag 09.00 - 12.30 & 13.30 - 18.00 uur
Dinsdag Gesloten
Woensdag 09.00 - 12.30 & 13.30 - 18.00 uur
Donderdag 09.00 - 12.30 & 13.30 - 18.00 uur
Vrijdag 09.00 - 12.30 & 13.30 - 18.00 uur
Zaterdag 09.00 - 16.00 uur
Zondag Zie eigen website

Wij werken graag met Hml Bedding samen omdat ze zich altijd aan de gemaakte afspraken houden. De leveringen zijn altijd correct en hierdoor kunnen ook wij ons weer aan onze gemaakte afspraken houden. Ook zijn wij met een leverancier als Hml Bedding altijd op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in de markt en actueel in onze showroom.

Anita van Hulst, van Hulst Wonen

Al ruim 15 jaar is Van Hulst Wonen ons verkooppunt voor de omgeving Sint Anthonis. Altijd een verse kop koffie in de keuken, altijd een goed gesprek over wat er in de markt gaande is en wat ze daar wel of niet mee willen. Het vertrekpunt is te allen tijde de woondroom van de consument en vanaf hier zoeken ze naar producten die daar het best bij passen. Ik hoop dat ze op de slaapafdeling nog jaren naar Hml Bedding lopen.

Mark van de Laarschot, Hml Bedding ambacht & maatwerk

Verzorgingsgebied

In een testament van rond 1312 wordt het dorp vermeld als Oelbroec. "Oele" betekent hoogstwaarschijnlijk een bosje op hoge zandgrond, zoals ook het geval is bij de buurtschap Oele in Overijssel; met het begrip "broeck" werd het omliggende drassige laagland bedoeld. In genoemd document was reeds sprake van een kapel, die aanvankelijk onderhorig was aan de parochie van Boxmeer. Het dorp maakte deel uit van de onafhankelijke vrije Heerlijkheid Boxmeer. De heren van Boxmeer regeerden over Sint Anthonis door middel van een drost.

In 1477 werd de kapel verheven tot parochiekerk, gewijd aan de Heilige Antonius Abt; Naast deze kerk bestond de parochie nog uit Oploo en Ledeacker, die elk een kapel hadden. Het patronaatsrecht bleef vooralsnog in handen van de heer van Boxmeer. Pas in 1730 werd ook Oploo een zelfstandige parochie. De huidige parochiekerk stamt uit 1477, maar deze is in de 19e en 20e eeuw sterk verbouwd en uitgebreid. Men ging naar het dorp verwijzen als Sint Anthonis in Oelbroeck. In 1576, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, werd ook het St. Antoniusgilde opgericht, waarvan de volledige naam luidt: Gilde van het Heilig Sacrament des Altaars en Sint Antonius Abt. Het is een kerkelijke broederschap ter bescherming van de parochie en huis en haard tegen allerlei gespuis.

Rond 1590 verdween de naam Oelbroeck helemaal uit de administratie van de overheid, maar de kerk bleef nog tot het midden van de negentiende eeuw spreken van de pastoor of de parochie van Sint-Antonius in Oelbroeck. De naam Oelbroec leeft echter voort als de naam van de lokale Heemkundekring , Oelbroec. Vanouds was Sint Anthonis met twee schepenen vertegenwoordigd in de Boxmeerse schepenbank. In 1627 kreeg Sint Anthonis ook een eigen schepenbank. In de heerlijkheid Boxmeer was de katholieke godsdienst na 1648 niet verboden. Katholieken uit omringende gebieden, zoals Ledeacker en Sambeekse Hoek, tegenwoordig De Hoek geheten, konden er terecht voor de vervulling van hun godsdienstige plichten.

De vrije heerlijkheid Boxmeer hield in 1794 op te bestaan.

Na de Franse tijd werd Sint-Anthonis van Boxmeer gescheiden en in de gemeente Sint Anthonis en Ledeacker opgenomen. Na de fusie met Oploo en Sint Anthonis en Ledeacker lag de plaats in de fusiegemeente Oploo, Sint Anthonis en Ledeacker. In 1913 had deze gemeente 1769 inwoners, waarvan 906 mannelijke en 863 vrouwelijke, en waarvan 965 in de kom van Sint Anthonis. De oppervlakte was 3818 ha (bevolkingsdichtheid 46,33 inwoners per kmĀ²).

Indertijd liepen smalle stroken van de gemeenten Beugen, Sambeek en Vierlingsbeek heel ver de Peel in; deze werden in 1942 bij de gemeente Oploo, Sint Anthonis en Ledeacker gevoegd.

Nadat op 1 januari 1994 de gemeente Oploo, Sint Anthonis en Ledeacker met Wanroij samengevoegd werd tot de fusiegemeente Sint Anthonis, werd op 4 juli van dat jaar ook de naam van het dorp hieraan aangepast: St. Anthonis werd Sint Anthonis.

Plaatsen in de omgeving van Sint Anthonis zijn onder andere: Boxmeer, Overloon, Westerbeek, Stevensbeek, Wanroij, Landhorst en Venhorst.