menu
CONTACTGEGEVENS
Hml Bedding

E-mail: info@hmlbedding.nl
KVK: 17150997
BTW: NL818345548B01

Kantoor-/magazijnadres

​Van Leeuwenhoekweg 9
5482 TK Schijndel

Alleen op afspraak

Zacht matras

Stel je bed samen

Slapen op een zacht matras klinkt aantrekkelijk, maar toch is dit niet voor iedereen even prettig. De ene persoon vindt het heerlijk om weg te zakken in het matras, terwijl iemand anders juist de voorkeur heeft voor een hard(er) matras . Of een zacht matras wel of niet geschikt is heeft niet alleen met persoonlijke voorkeur te maken, maar ook met een aantal andere factoren. Wil je weten welk matras goed bij jou past? Lees dan rustig verder.

Past een zacht matras bij mij?


Om te weten of een zacht matras bij jou past, is het belangrijk dat je eerst het een en ander nagaat voor jezelf. Wat is jouw gewicht en wat is je lengte? Heb je lichamelijke klachten? Wat is jouw favoriete slaaphouding? Wanneer je dit alles in kaart hebt gebracht, is het gemakkelijker om te bepalen of een zacht matras wel of niet geschikt is voor jou.

Gewicht en lengte

Als je last hebt van overgewicht en/of groter bent dan gemiddeld, past een zacht matras minder goed bij jou. Het matras moet je altijd de nodige ondersteuning kunnen bieden en in dit geval voldoet een zacht matras niet aan deze voorwaarde. Ga in dit geval voor een hard(er) matras waar je niet zo diep in wegzakt.

Lichamelijke klachten

Bij lichamelijke klachten zoals rug-, schouder- en nekpijn is het van belang dat het matras een goede drukverdeling heeft. Een zacht matras is voor mensen met dergelijke klachten dan ook niet aan te raden. Als je lichamelijke klachten hebt, is het vaak lastig om uit bed te komen, helemaal wanneer je op een (te) zacht matras ligt. Met een harder matras gaat het opstaan over het algemeen gemakkelijker.

Slaaphouding

Dan is er nog de slaaphouding die belangrijk is bij de matraskeuze. Als je het liefst op je rug slaapt, zijn stabiliteit en aanpassingsvermogen van het matras essentieel. Je moet er niet te diep in wegzakken en het matras moet ook niet te hard zijn. Een matras met een medium hardheid is hier het advies.

Als buikslaper ben je het meest gebaat bij een medium tot hard matras. Zo voorkom je dat je met een holle rug ligt en daar last van krijgt. Wist je dat de buikslaaphouding de minst gezonde slaaphouding is? Er komt bij deze houding veel druk op je nek en onderrug met alle gevolgen van dien (denk hierbij aan rug-, nek-, hoofd- en zenuwpijn). Naast een goed matras die bij de slaaphouding past, is voor de buikslaper een goed hoofdkussen ook uitermate belangrijk. Dit hoofdkussen is bij voorkeur dun, soepel en zacht.

Ben je een zijslaper? Dan is een matras met verschillende comfortzones het meest geschikt voor jou. Het is belangrijk dat je bij de heupen en schouders de meeste ondersteuning krijgt.

Proefliggen bij een slaapspecialist


Samengevat bepaalt de combinatie van persoonlijke voorkeur en de genoemde factoren of een zacht matras wel of niet geschikt is voor jou. Test bij een slaapspecialist de diverse aanwezige matrassen en laat je adviseren door de ervaren professionals. Zo maak je ongetwijfeld de juiste matraskeuze.

Terug naar nieuwsoverzicht