menu
CONTACTGEGEVENS
Hml Bedding

E-mail: info@hmlbedding.nl
KVK: 17150997
BTW: NL818345548B01

Kantoor-/magazijnadres

​Van Leeuwenhoekweg 9
5482 TK Schijndel

Alleen op afspraak

Rugpijn matras topper

Stel je bed samen

Rugpijn door je matras topper, dat is iets waar je natuurlijk niet op zit te wachten. Toch kan het voorkomen dat je last van je rug hebt als je ’s ochtends wakker wordt. Maar ligt dat altijd aan je matras topper of zijn er ook andere dingen die je kunt doen? Waardoor komt het dat jij rugklachten hebt en nog belangrijker, hoe is het op te lossen? Dat zijn vragen waar we in deze blog antwoord op geven.

Rugpijn door matras topper


Rugpijn kan veroorzaakt worden door verschillende aandoeningen, maar ook door een verminderde ondersteuning van je boxspring of matras topper. Hoe zit dat eigenlijk?

Het begint vaak al overdag. Denk hierbij aan een verkeerde werkhouding als je aan je bureau zit of tijdens dagelijkse activiteiten in huis zoals stofzuigen, koken, schoonmaken of het tillen van kleine kinderen. Hierbij neem je al snel een verkeerde houding aan, waardoor je last kunt krijgen van je rug, nek en schouders. Tijdens je slaap zouden deze klachten verlicht moeten worden, maar doordat je ’s nachts ook snel een verkeerde houding aanneemt (als je bijvoorbeeld op je buik draait), kunnen de klachten juist toenemen. Je matras en matras topper moeten er juist voor zorgen dat jouw lichaam de juiste ondersteuning krijgt, zodat klachten niet verergeren en jij geen rugpijn krijgt door een slechte slaaphouding.

Waardoor komt het?


We weten allemaal dat een neutrale slaaphouding erg belangrijk is voor je lichaam. Als je ’s ochtends meer last hebt van je nek, schouders en/of rug dan voordat je naar bed ging, is het zeer waarschijnlijk dat dit te maken heeft met een verkeerde slaaphouding. Met name buikslapers hebben deze verkeerde houding en kunnen klachten krijgen aan hun onderrug en nek. Het slapen op je buik is niet optimaal voor je wervelkolom en het zorgt voor meer druk op je nekwervels en onderrug.

Daarnaast kan een verkeerd hoofdkussen ook bijdragen aan rug-, schouder- en/of nekklachten. Bij een te laag kussen neemt je nek een onnatuurlijke houding aan, waardoor er veel druk op je schouders komt. Dit kan schouderklachten en pijn aan de bovenrug veroorzaken.

Ten derde moeten we het matras en de matras topper benoemen. Ook al zijn deze onderdelen zelden de oorzaak van rugklachten, ze kunnen de klachten wel verminderen, voorkomen of juist verergeren. De juiste ondersteuning van het matras en de matras topper is erg belangrijk. Een goed matras moet de juiste mate van ondersteuning bieden op de juiste plaats!

Oplossing


Je slaaphouding veranderen is niet makkelijk. Als je al jaren op je buik slaapt, is het moeilijk om dit af te leren. Toch raden we dit wel aan, zeker wanneer je last hebt van je rug, schouders en/of nek. Je kunt aan de voorkant van je nachtkleding bijvoorbeeld een rond voorwerp zoals een tennisbal vastmaken, waardoor het niet echt prettig is om op je buik te liggen. Je draait dan sneller terug naar je zij of rug.

Wanneer je geen verkeerde slaaphouding hebt, maar wel rugklachten, kan dat komen door een verkeerd hoofdkussen. Een hoofdkussen moet je hoofd en nek voldoende ondersteuning bieden. Je hoofd moet bij het slapen niet te ver naar voren, achteren of opzij liggen, het kussen dient als het ware rekening te houden met de natuurlijke vormen van je lichaam. De vormvaste kussens in onze kussenlijn voldoen aan deze eigenschap: de hoogte van het kussen blijft de hele nacht gelijk, waardoor je het niet meer hoeft op te schudden.

Heb je toch rug-/schouder-/nekpijn na het slapen, ondanks een goede slaaphouding en een prima hoofdkussen? Dan kan een nieuw matras en/of nieuwe matras topper uitkomst bieden. Als het matras nog niet versleten is en geen kuilvorming vertoont, kan het vervangen van alleen de matras topper ook volstaan.

Beste matras topper voor rugklachten


Ga je een matras topper vervangen tegen rugpijn? Kijk bij de aanschaf van een nieuwe matras topper dan goed naar eigenschappen zoals drukverlaging, ondersteuning en comfort. Op sommige matrassen lig je misschien comfortabel, omdat ze zich helemaal naar jouw lichaam vormen. Dit wil alleen niet zeggen dat dit ook de beste topper is of het juiste matras voor rugklachten. Het kan zijn dat je hier te weinig ondersteuning van krijgt.

Het is dus erg belangrijk om je vooraf goed te laten informeren. Bij onze dealers staat er altijd een professional voor je klaar om jou hierover te adviseren. Breng de verkoper op de hoogte van je rugklachten, zodat je een passend advies krijgt.

Terug naar nieuwsoverzicht