menu
CONTACTGEGEVENS
Hml Bedding

E-mail: info@hmlbedding.nl
KVK: 17150997
BTW: NL818345548B01

Kantoor-/magazijnadres

​Van Leeuwenhoekweg 9
5482 TK Schijndel

Alleen op afspraak

Slaapkamerverlichting en nachtrust

Stel je bed samen

Hoe belangrijk is slaapkamerverlichting en welke invloed heeft deze op jouw nachtrust? Om daar achter te komen, laten we eerst het licht schijnen over de functies van de verschillende lampen in de slaapkamer.

Licht heeft verschillende functies


De slaapkamerverlichting bestaat idealerwijs uit 3 soorten: hoofdverlichting, sfeerverlichting en leesverlichting. Deze lichtbronnen hebben elk hun eigen functie die we hieronder toelichten.

Hoofdverlichting

De hoofdverlichting is de basisverlichting en hangt over het algemeen aan het plafond, omdat dan de gehele slaapkamer goed verlicht wordt. Kies bijvoorbeeld voor spotjes of een mooie plafonnière, die de slaapkamer ook nog eens groter doet lijken. Voor slaapkamers met een laag plafond is dit ideaal! Verder is het belangrijk dat de hoofdverlichting helder is. Je wilt jezelf natuurlijk goed kunnen aan- en uitkleden en het bed kunnen bereiken zonder jezelf te stoten. Nog prettiger is het wanneer deze verlichting zowel bij de slaapkamerdeur als het bed te bedienen is.

Sfeerverlichting

Als tweede verlichtingssoort benoemen we de sfeerverlichting. Deze is bedoeld om sfeer te creëren, zodat je heerlijk kunt relaxen. Zorg er indien mogelijk voor dat de sfeerverlichting dimbaar is, zodat je met het licht kunt spelen. Kaarsen doen het ook prima als sfeerverlichting dus voeg die ook gerust toe aan jouw slaapkameraccessoires. Vergeet ze alleen niet uit te blazen voordat je gaat slapen.

Leesverlichting

Verder is goede leesverlichting in de slaapkamer onmisbaar. Een boek lezen vlak voor het slapengaan werkt namelijk kalmerend en zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt. Het licht moet natuurlijk niet te fel zijn, want dat kan de nachtrust verstoren. De leeslampjes kunnen op verschillende plaatsen neergezet of gemonteerd worden. Denk bijvoorbeeld aan lampjes op het nachtkastje, aan de muur of aan het hoofdbord van je boxspring.

Don’ts


Licht dat uit den boze is in de slaapkamer, is blauw licht. Denk hierbij aan het licht van je telefoon, laptop, tablet en tv. Dit soort licht zorgt ervoor dat de aanmaak van melatonine wordt geremd en dit slaapstofje heb je juist nodig om in slaap te vallen. Probeer daarom het gebruik van deze slaap-verstorende apparaten te vermijden vlak voor het slapengaan. Een blauwe muur, blauwe kussentjes en dekens daarentegen zijn geen probleem. Blauw is een harmonieuze kleur die rust uitstraalt.

De stijl van slaapkamerverlichting


Niet alleen de soorten lichtbronnen zijn belangrijk in de slaapkamer, maar ook de stijl ervan doet ertoe. Kies bijvoorbeeld voor leeslampjes die bij de stijl van het bed en de rest van de meubels passen. De sfeerverlichting kun je laten matchen met de sfeer die de slaapkamer uitstraalt, bijvoorbeeld landelijk, industrieel of Oosters.

Slaapadvies bij een beddenspeciaalzaak


Heb je tips nodig bij het maken van een lichtplan voor jouw slaapkamer? Of wil je informatie over diverse stijlen en de daarbij passende slaapkamermeubels zoals een boxspring, hocker, voetenbank of dekenkist? Neem dan eens een kijkje op onze website waar verschillende slaapkamerstijlen en details over onze producten te vinden zijn. Natuurlijk kun je ook binnenlopen bij een beddenspeciaalzaak bij jou in de buurt of online een afspraak maken.

Terug naar nieuwsoverzicht