menu
CONTACTGEGEVENS
Hml Bedding

KVK: 17150997
BTW: NL818345548B01

Kantoor-/magazijnadres

Over de namen van onze bedden

Bij de herpositionering van Hml Bedding in 2014, zijn we op zoek gegaan naar een uitstraling die past bij onze identiteit, visie en doelstellingen. Tijdens dit proces hebben we de kernwaarden ‘ambacht’ en ‘maatwerk’ geformuleerd. Ook onze productnamen moesten hier uiteraard bij passen. De oplossing hebben we gevonden in één van de oudste ambachten ter wereld: de muziek. In de eeuwenoude muziektermen bleken we bovendien veel van de (gevoelsmatige) eigenschappen van onze producten kwijt te kunnen.

Om onze bedden en accessoires een passende naam te kunnen geven, hebben we aan iedere productgroep een groep van bij elkaar horende muziektermen toegewezen. Hieronder hebben we ze voor je op een rij gezet.

Boxpringcombinaties: composities

Onze boxspringcombinaties zijn veel gekozen combinaties, die een prettig vertrekpunt vormen in de zoektocht naar jouw ideale bed. Het feit dat we te maken hebben met een combinatie van verschillende elementen, hebben we terug laten komen in de naamgeving. We hebben hier gekozen voor composities (muziekstukken), zoals ouverture, suite of symphony. Net zoals de boxspringcombinaties hebben deze termen een ‘overkoepelende’ functie: ze kunnen alle andere muziektermen in zich dragen. De ouverture is hierbij het ‘openingsstuk’: de basis van onze boxspringcombinaties. De symfonie, in de muziek vaak een zeer uitgebreide compositie met meerdere delen, is de meest luxueuze versie. De suite (een reeks op elkaar aansluitende dansvormen) en cantate (compositie voor één of meer zangers, meestal bestaand uit meerdere delen) zitten tussen het openingsstuk en de meest uitgebreide symfonie in.

Hoofdborden: tempi

Muziek kan uiteraard op verschillende tempi gespeeld worden: zeer langzaam en slepend of juist zeer snel en levendig. Het gevoel dat deze tempi oproepen, zoals wat klassieker voor langzaam en juist licht en vrolijk bij de wat snellere tempi, hebben we geprojecteerd op onze hoofdborden. Zo hebben we de wat klassiekere hoofdborden Largo, Lento en Adagio vernoemd naar de langzamere tempi. De moderne Presto en de speels vormgegeven Allegro zijn juist vernoemd naar de wat snellere tempi. Op die manier sluiten we met iedere naam zo goed mogelijk aan op de (gevoelsmatige) betekenis van de muziektermen.

Voetborden: articulatie

Wanneer je een blaasinstrument bespeelt, maar ook wanneer je de snaren van een viool, piano of contrabas beroert, kun je de toon op verschillende manieren vormen. Je kunt de toon kort en vinnig aanzetten (staccato) of iets breder (portato). Ook kan het zijn dat de noten via legato met elkaar verbonden worden: je hoort dan geen aanzet per noot, maar een vloeiende beweging van tonen. Deze aanzet en de manier waarop opeenvolgende tonen tot elkaar in verhouding staan, wordt in de muziek articulatie genoemd. De articulatie-termen in de muziek hebben we ingezet voor de voetborden. Net zoals bij de tempi, hebben we ons hierbij laten leiden door de gevoelsmatige associatie die een bepaalde articulatie heeft. Legato leidt tot een vloeiende beweging, wat de associatie ‘klassiek’ opriep. Staccato is puntig, ‘vierkant’, net zoals het voetbord. Het voetbord portato is wat vriendelijker van vorm, evenals de muziek wanneer deze portato gespeeld wordt.

Traditionele en gestoffeerde matrassen: dansen

De matrassen vormen uiteraard zeer belangrijke onderdelen van iedere boxspring. Zoals een matras onderdeel is van een boxspringcombinatie, kan een dans onderdeel zijn van een compositie. Daarom hebben we voor de matrassen gekozen voor namen van dansen en andere deelcomposities, die (traditioneel) onderdeel uitmaken van klassieke muziekstukken. Zo is het menuet een Franse dans uit de baroktijd, die vaak onderdeel uitmaakte van een symfonie. Ook de courante, gavotte en rondeau zijn dansen die van oorsprong voorkomen in een suite. De cadens is een (wat vrijer) onderdeel van een muziekstuk, vaak van een soloconcert.

Toppers: karakter

Een topper maakt de boxspringcombinatie letterlijk en figuurlijk af, net zoals het karakter van de muziek bepaalt hoe de muziek uiteindelijk klinkt. Dat kan levendig zijn (vivace), lieflijk (dolce) of vol vuur (con fuoco). Onze toppers hebben we vernoemd naar deze karakterbepalingen, vanwege de functie die zij vervullen als ‘finishing touch’.

Accessoires: solo en maestro

Onze hockers en voetenbanken passen prima bij onze bedden, maar zijn geen onderdeel van onze boxsprings. Daarom hebben we deze vernoemd naar de meest eigenzinnige personen in de muziekwereld: solisten en maestro’s. Daarnaast vonden we ‘solo’ en ‘maestro’ ook gewoon leuk klinken. En dat is naar onze mening ook wat waard.